Budi dio naše mreže
Izbornik

Smjernice za slavljenje svetkovine Božića u Srijemskoj biskupiji

Srijemska Mitrovica (IKA)

Srijemski biskup Đuro Gašparović uputio je u četvrtak 10. prosinca 2020. pismo sa smjernicama za proslavu božića u Srijemskoj biskupiji. Pismo prenosimo u cijelosti.

Braćo svećenici, braćo i sestre u vjeri Kristovoj!

Sveto je vrijeme došašća, vrijeme priprave na radosni blagdan Isusova rođenja, vrijeme priprave na susret s Bogom koji dolazi biti Bog s nama – Emanuel. U došašću dublje proživljavamo Isusov poziv „bdijte i molite!“ I ovoga došašća i ovoga Božića, usprkos svim novim nedaćama, Božja blizina i istina utjelovljenja unijeti će novu radost u naše domove i obnoviti našu spremnost da se iz dana u dan suobličujemo slici Sina njegova.

U to radosno vrijeme zornica, velikih ispovijedi, pohoda bolesnima i starima, blagoslova obitelji, susretanja najbližih i međusobnog darivanja koje želi biti odraz Božjeg dara ljudima darovanog u novorođenom Spasitelju svijeta, ušli smo s novim mjerama ograničenih okupljanja. Ipak ne bi bilo u skladu s našim poslanjem izostaviti određene pastoralne programe u sadašnjem stanju prijetnje koronavirusom te duhovno isprazniti proslavu Božića, nego da je potrebno i ovom prigodom primijeniti načelo „ne dokidati nego prilagoditi“. Prilagodba epidemiološkoj situaciji traži od nas poštivanje propisanih ili preporučenih mjera zaštite od zaraze kako sebe, tako onih kojima služimo te da pastoralno učinimo ono što je u tim okolnostima moguće. Stoga donosimo smjernice prema kojima je uputno ravnati se i o njima na prikladan način upoznati vjernike.

1. Pohod bolesnika i starijih osoba u vrijeme došašća

S obzirom na adventsku ispovijed i pričest bolesnih i starijih osoba u njihovim kućama razložno je da ih svećenik pohodi pred Božić o čemu će se s njima ili obiteljima prethodno dogovoriti te slaviti svete sakramente uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka i bez nepotrebnog zadržavanja, tako da nitko ne bude izložen opasnosti zaraze. Pohod bolesnika i starijih osoba, koji uključuje ispovijed i pričest, pa i bolesničko pomazanje, sastavni je dio njihove duhovne priprave za slavljenje Božića za koju ih ne treba zakidati. Pohod se može obaviti tijekom cijelog vremena došašća.

Svećenici koji pastoralno skrbe u bolnicama i staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama, ili su pozvani bolesniku i starijoj osobi, trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcije.

2. Zajedničke ispovijedi po župama i mise zornice

U ovim izvanrednim okolnostima od župnika se traži veća osobna pastoralna zauzetost oko duhovne priprave vjernika za slavljenje Božića, koja uključuje i ispovijed. Mise zornice neka se slave uz poštivanje odredaba nadležnih vlasti o okupljanjima. U povjerenim mu župama župnik može ponuditi mogućnost za ispovijed bilo prije mise zornice bilo prije nedjeljnih slavlja. Osim prije mise zornice ili prije nedjeljnih slavlja, ispovijed se može organizirati u više dana i termina u župnoj crkvi, sakristiji ili dvorani, kao i u filijalnoj crkvi ili crkvama, tamo gdje postoji više njih. Treba, dakle, nastojati izbjegavati uobičajene zajedničke „velike“ ispovijedi po župama, a tamo gdje to nije moguće, neka se, uz poštivanje propisa nadležnih vlasti o okupljanjima, ponudi više termina za manje skupine vjernika i pomoć susjednog župnika. U svakoj od navedenih mogućnosti treba strogo obdržavati naše prethodne odredbe o mjestu i načinu ispovijedanja, koje su još uvijek na snazi. Uz nošenje zaštitne maske na licu i dezinfekciju ruku valja obratiti pozornost i na higijensko održavanje crkve, prozračivanje prostora te razmak između svećenika i vjernika i vjernika međusobno.

3. Sudjelovanje vjernika na misama

Kako bi omogućili većem broju vjernika da ipak smije sudjelovati na svetoj misi, a pri tome poštuju mjere nadležnih vlasti, ovime u skladu s kan. 905 §§ 1,2 Zakonika kanonskog prava dajem dopuštenje svim svećenicima naše Biskupije da u ovom vremenu, dok se drugačije ne odredi, smiju dnevno slaviti dvije svete mise, a nedjeljom i blagdanom tri svete mise. Također, u skladu s kan. 1248, § 1 Zakonika kanonskog prava dopuštam, tamo gdje je pastoralna potreba, slavljenje nedjeljne svete mise u subotu navečer.

4. Slavljenje mise polnoćke i božićne mise

Jasno je da se misa polnoćka ne može organizirati kao prijašnjih godina, nego u skladu s odlukama nadležnih vlasti o ograničenom broju sudionika na javnim okupljanjima, a samim time i na misnim slavljima, i o mogućem ograničenom kretanju koje može eventualno biti na snazi u božićne dane. Stoga je razborito i potrebno uobičajeni termin mise polnoćke pomaknuti za svima prihvatljivo vrijeme, dok se u župama koje imaju više vjernika može imati više misnih slavlja i na više mjesta, posebno u filijalnim crkvama. To isto vrijedi i za misna slavlja na Božić, kada župnik može slaviti tri mise. Ujedno, vjernike se može pozvati da zapovijedi sudjelovanja u svetoj misi u ovim svetim danima udovolje bilo na Badnjak bilo na dan Božića.

5. Blagoslov obitelji

Za ovogodišnji blagoslov obitelji neka svaki svećenik savjesno i odgovorno procjeni situaciju u svojoj župi, tj. župama imajući u vidu preporuke i mjere koje su donesene od strane mjerodavnih i odgovornih osoba. U skladu sa savjesnom i odgovornom procjenom neka se donese odluka hoće li se ove godine blagoslov vršiti i u kojem obliku ili odgoditi.

Situacija u kojoj se nalazimo nuka nas da se kod donošenja savjesne i odgovorne odluke posavjetujemo sa drugim svećenicima iz dekanata, te župskim pastoralnim vijećem, kako bi odluka bila na opće dobro svih nas, te u skladu s važećim mjerama. Božji dar zdravlja, svoj i tuđi trebamo čuvati, ne ugrožavati.

Sada je iznimno važna znakovitost svećenikove blizine obiteljima, kada će svjedočiti svojim župljanima kršćansku blizinu, molitvom donijeti ohrabrenje, učvršćivati svoju povezanosti s njima i produbljivati župno zajedništvo vjere, nade i ljubavi. Na nama je vidjeti kako taj pohod u konkretnim prilikama oblikovati. Posebno naglašavamo da kod obavljanja pohoda i blagoslova treba voditi računa o tome da ne naškodimo ni svome zdravlju ni zdravlju vjernika; stoga, treba poštivati epidemiološke mjere, izbjegavati nepotrebna zadržavanja i kontakte, i po mogućnosti obavljati blagoslove samo s jednim pratiteljem. Ujedno, obitelji treba podsjećati da vas pravovremeno obavijeste o pojavku simptoma koronavirusne bolesti kako biste pohod i blagoslov mogli odgoditi za neko drugo vrijeme.

Daje se mogućnost da se s blagoslovom započne i u došašću te da se taj pohod obiteljima protegne izvan, do sada, uobičajenih vremenskih okvira. On će se moći protegnuti tijekom prvih mjeseci nove godine sve do korizme. U ovim okolnostima razmotrite što je u pojedinoj župi najbolji način. Neka se pozovu vjernici da se prijave za pohod i blagoslov i ako je potrebno obaviti ih na način kako najbolje odgovara obitelji. Svakako imajte razumijevanja za vjernike, pazeći na njihov poziv, na dogovor, na njihove obiteljske uvjete i na uvjete stanovanja ili na želju da se ove godine pohod njihovim obiteljima ne obavlja iz predostrožnosti. Osim obdržavanja epidemioloških mjera, za blagoslov obitelji neće sa svećenikom ulaziti u kuće veći broj ministranata, nego samo jedan odrasli pratitelj. Osim toga, oni će izbjegavati bliske kontakte s ukućanima i održati slavlje blagoslova u predvorju kuće ili stana ili u nekom drugom prikladnom prostoru. Članovi kućanstva iskazat će svoje poštovanje Isusu Kristu poljupcem vlastitog križa koji imaju u svome obiteljskom domu ili na neki drugi primjeren način. Svećenik će imati svoje škropilo s blagoslovljenom vodom, koju će čuvati čistom i izbjegavati škropljenje po nazočnim osobama. Pohod, makar i kratak, ima svoju snagu u susretu, u molitvi, u blagoslovu, u donošenju zajedništva, utjehe i nade.

6. Kršćanski sprovodi

Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija.

7. Druge smjernice

Zbog trenutne situacije i donesenih smjernica i preporuka, treba se odgovorno ponašati u svakodnevnom pastoralnom djelovanju, izbjegavati duge propovijedi, pobožnosti koje nisu sastavni dio mise i preduge župne oglase. A vjernike također treba pozivati na odgovorno pridržavanje epidemioloških mjera u svim slavljima i okupljanjima, posebno u duljem pjevanju.

U duhu ovih smjernica i preporuka potičemo vas, Kristove vjernike laike, na pojačanu osobnu i obiteljsku molitvu i na stavljanje pouzdanja u ruke milosrdnog i dragog Boga, koji nam u Djetetu Isusu dolazi u susret da nas oslobodi od svih duhovnih i tjelesnih poteškoća i zala. A vas, dragi svećenici, pozivam na još veću međusobnu solidarnost i suradnju te na dodatnu žrtvu u korist svih onih čije je spasenje povjereno i vašoj pastoralnoj brizi. Na tome vam iskreno zahvaljujem!

Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

Srijemska biskupija, 10. prosinca 2020.

Preč. Marko Loš
kancelar, v.r.

+ Đuro Gašparović
srijemski biskup v.r.