Budi dio naše mreže
Izbornik

Split: Misnim slavljem završila „72 sata bez kompromisa“

Split (IKA)

Na završetku 9. velikoga volonterskog maratona „72 sata bez kompromisa“ misno slavlje za sve volontere na području Splita i okolice, njih više od 600, predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Franjo Frankopan Velić, izaslanik splitsko-makarskoga nadbiskupa Dražena Kutleše, u nedjelju 16. listopada u Sveučilišnom kampusu u Splitu. U koncelebraciji je bio don Ivan Terze, studentski kapelan.

„Nalazimo se u športskoj dvorani gdje smo u četvrtak i započeli ovu akciju u kojoj ste se kroz protekla 72 sata natjecali za medalju koja ne može propasti, koja vrijedi za vječnost. Za vječnost vrijedi sve ono što je učinjeno u ljubavi“, kazao je na početku mise generalni vikar Velić prenijevši zahvale i pozdrave nadbiskupa Kutleše koji je trebao predvoditi misno slavlje ali je spriječen zbog obveza i ranijega odlaska u Zagreb radi zasjedanja Sabora Hrvatske biskupske konferencije.

U svojoj je propovijedi don Velić govorio o djelima ljubavi koja imaju nepropadljivu vrijednost. Podsjetio je kako je ova akcija „72 sata bez kompromisa“ prije devet godina započela u Splitu, gradu velikih imena u športu, znanosti, glazbi, umjetnosti… Neka od tih imena, imena splitskih olimpijaca, ispisana su na pločama na Zapadnoj obali što izaziva divljenje i domaćih i turista. Međutim, ta imena sutra, za stotinu godina, mogu biti izbrisana. Bilo da tako odluči neki gradonačelnik ili pak da dođe do velikog zatopljenja koje će potopiti imena na morsko dno. U tom je svjetlu don Velić posluživši se riječima sv. Pavla kazao kako postoje raspadljivi vijenci, ali i oni neraspadljivi za vječnost.

„Dragi volonteri vi ste kroz protekla 72 sata ugradili nešto u neraspadljiv vijenac. Vaša imena su uklesana, upisana u Božje srce i Bog vaša imena, svakoga pojedinačno i vas zajedno nosi upisano u svome srce. Kroz to vrijeme prikazali ste pravo lice Crkve. U vijestima vidimo često ono ružno, iskrivljeno lice Crkve kad svećenici nisu na razini kad djeci, mladima, narodu kojem su poslani nisu donijeli Božju ljubav nego zlo, bol, patnju u njihove živote. To je ono ružno, izopačeno lice Crkve kad izgubimo Boga Isusa iz svoga srca i očiju, kad ostanemo zatvoreni u sebe“, kazao je generalni vikar dodavši da Crkva nije samo papa, biskupi, svećenici, časne sestre, redovnici nego svi koji su kršteni.

„Vi ste svjedočili da je Crkva ona koja donosi svjetlo koje je jače od svih sila tame, da ste sposobni preobraziti ovaj svijet. Isus nas poziva da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta, a to ste vi uistinu bili kroz proteklo vrijeme. Ovo razdoblje od četvrtka navečer do nedjelje za nas je kršćane posebno vrijeme, kada se na poseban način očitovala Božja ljubav. Od Posljednje večere, preko muke, smrti i križa do slave uskrsnuća Isus nam je pokazao koliko smo mu važni, pokazao je da smo upisani u Božjem srcu i da je spreman sve dati za nas. Proteklih 72 sata bilo je vaše očitovanje ljubavi, koja je prožeta Isusovom ljubavlju.“

Osvrnuvši se na zelene majice volontera, istaknuo je da ta boja za kršćane znači nadu što znači da su bili sol zemlje i svjetlo svijeta, ali i nositelji nade. Akcija se nastavlja ali na drukčiji način, volonteri će nositi u srcu sve što su doživjeli, učinili s ljubavlju i uložili u pravi cilj. „Za vječnost ostaje samo ono što je učinjeno iz ljubavi. Molimo Blaženu Djevicu Mariju, našu veliku zaštitnicu i svetoga Josipa da čuva vaša srca, da vam Isus pošalje Duha Svetoga koji će učvrstiti sve što ste doživjeli proteklih dana kako bi Božja riječ postala plodna u vašem životu“, poručio je don Velić.

Uime Organizacijskoga tima riječ zahvale nadbiskupovu izaslaniku kao i svima koji su podržali akciju i u njoj sudjelovali uputila je Doris Nazor, voditeljica Volonterskog centra mladih pri splitskom SKAC-u (Studentski katolički centar Split). Poslije mise, koju je svojim pjevanjem uljepšao band „Veritas aeterna“, organizirano je zajedničko fotografiranje i zajednički ručak.

Volonterski projekt 72 sata bez kompromisa ove godine održao se od 13. do 16. listopada u 19 hrvatskih gradova i općina, a na području Grada Splita i okolice mladi volonteri dali su svoje vrijeme i talente kako bi pomogli potrebitima i učinili svoj grad ljepšim mjestom. Svake godine interes mladih za volontiranjem raste, što dokazuje i ova godina u kojoj je sudjelovalo više od 600 volontera na 50-ak socijalnih, ekoloških i radnih akcija.

Kao najava projekta, u srijedu 12. listopada u Restoranu Kampus, održana je Humanitarna brucošijada – studenti za Petrinju, u organizaciji SKAC_ST-a i u suradnji sa Studentskim centrom u Splitu, a sav prihod usmjeren je za potrebite u Banovini. „72 sata bez kompromisa“ i mladi u zelenim majicama opet su pokrenuli val dobrote u gradu pod Marjanom.

Split: Misnim slavljem završila „72 sata bez kompromisa“/Foto: Splitsko-makarska nadbiskupija