Budi dio naše mreže
Izbornik

Splitski studenti odali počast Vukovaru i Škabrnji

Split (IKA)

Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, Studentskim centrom i Studentskim zborom Sveučilišta u Splitu organizirao je u srijedu 17. studenoga slavlje mise za žrtve Vukovara i Škabrnje ispred zgrade Tri fakulteta na Kampusu Sveučilišta u Splitu.

Misu je predslavio župni vikar u Župi svetog Spasa – Mejaši don Josip Ulić, a suslavio je predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i duhovnik studenata Sveučilišta u Splitu don Mihael Prović.

Don Josip je u homiliji povezao današnje vrijeme s davnim vremenima kada je židovski narod branio svoju zemlju od neprijatelja.

„I u situacijama rata bitno je imati pravi pogled, onaj pogled Gospodina. Naime, kada čitamo Drugu knjigu o Makabejcima, ona govori o ustanku sedmorice braće. Govori o ustanku Jude Makabejca (Čekićara). Oni su izbijali i napadali neprijatelje koji su otimali njihovu domovinu. Kada govorimo o neprijateljima, možemo spomenuti sirijskog kralja Antioha IV. Epifana. On je ukrao domovinu Izraelu i oni su ju željeli natrag. Oni nam tom porukom žele naglasiti da je jako važno štititi i vratiti svoju domovinu koja je oteta – to nas podsjeća na Domovinski rat“, kazao je.

„Oni su se svemu tome usprotivili, jer su željeli vratiti domovinu i vjeru. To su naši korijeni, sve je to povezano, povijest se ponavlja. Takav je upravo bio i Domovinski rat“, ustvrdio je propovjednik.

„Poganski sirijskih kralj ubijao je redom svu braću, ali oni su bili spremni poginuti za istinu i pravdu. Vjerovali su da će im Bog vratiti njihov život vječni. Zar nas sve to ne podsjeća na naše branitelje koji su s krunicom i vjerom branili našu domovinu Hrvatsku?“, upitao je.

„Povijest se ponavlja, potrebno je obraniti ono što se treba obraniti, a to je vlastita zemlja i svoja domovina. Nisu samo trpjeli poginuli sinovi, sve su to prolazili i njihovi roditelji, i oni su patili.“

Don Josip je rekao da to „podsjeća na brojne majke iz Domovinskog rata koje su izgubile svoje sinove. Ovaj život nije sve, postoji i vječni život koji je od Boga. To je ta vjera od majki i očeva. Ne bojte se toga krvnika, nego budite dostojni svoje braće, prihvatite smrt. Tek što je to rekla, mladić je rekao sirijskom kralju da se ne pokorava naredbi i zapovjedi, nego se pokorava zapovjedi zakona Božjega. Za svoju vjeru i domovinu, spreman sam umrijeti. Dao je život, sedmero braće, svi su redom umrli s vjerom u uskrsnuće. Ova knjiga o Makabejcima nas uči da se povijest ponavlja. Židovi su nakon ovih događaja dobili svoje kraljevstvo. I u ono doba je dolazio neprijatelji, ali narod se i tada digao i uspio je obraniti domovinu i vjeru. Stajali su uz istinu, sačuvali su domovinu i vjeru.“

„Ovo nas sve zasigurno podsjeća na Domovinski rat. Tužni smo, ali i radosni, jer se borimo za domovinu. Svi ćemo se zajedno sresti u kraljevstvu Božjemu“, zaključio je predslavitelj.

Don Mihael Prović je na kraju mise zahvalio svima koji su došli odati počast Vukovaru i Škabrnji.

„Hvala svima vama koji ste došli pomoliti se za sve žrtve Domovinskog rata. I danas se moramo moliti za mir, jer prolazimo kroz brojne izazove ovog vremena. Odgoj za mir jedna je dimenzija naše formacije. Danas molimo za sve žrtve rata, ali i danas se mnogi ljudi žrtvuju da naš život bio što dostojanstveniji, bolji i ljepši, tako da i među nama vječno postoji to kraljevstvo Božje.

Na misi su bili i uzvanici sa Sveučilišta u Splitu, među kojima je bio i rektor Dragan Ljutić, te ravnatelj Studentskog centra Split Ivan Žižić.

Pjevanje je predvodio studentski vokalno-instrumentalno sastav Veritas aeterna.

Odmah nakon mise, studenti, mladi i njihovi profesori su u tihoj procesiji otišli u Vukovarsku ulicu gdje su upalili svijeće.