Budi dio naše mreže
Izbornik

Spomendan bl. Karla Habsburškoga proslavljen u grkokatoličkoj konkatedrali

Zagreb (IKA)

Križevački vladika Milan Stipić služio je svečanu božansku liturgiju na spomendan bl. Karla Habsburškoga, u subotu 21. listopada 2023., u grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu.

Vladika Stipić u homiliji je istaknuo da je bl. Karlo bio mirotvorac, uzoran otac, suprug, kršćanin i vladar.

„Karlo Habsburg-Lottaringen bio je posljednji legitimni hrvatski kralj koji je naslijedio krunu habsburških zemalja od svoga prastrica Franje Josipa usred Prvoga svjetskog rata, 1916. godine. Papa sv. Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 3. listopada 2004. a danas, njegov spomendan, dan je njegova vjenčanja s caricom i kraljicom Zitom Bourbon-Parma koja je 2008. ušla u službeni proces beatifikacije“, rekao je vladika Stipić.

Ocrtavajući njegov lik vladara, kazao je da se istaknuo „zapovijedima o humanom postupanju sa svima: vojnicima, zarobljenicima i ranjenicima te zahtijevao hitnu liječničku skrb za sve. Jedini je tadašnji vladar koji je zabranio borbe u dvobojima, prakse bičevanja i vezivanja zapešća za gležnjeve, uporabu bojnih otrova protiv neprijatelja i korištenje podmorničkog torpediranja. Organizirao je pučke kuhinje, koristio konje i kočije iz palače za dostavu ugljena siromašnim građanima, borio se protiv lihvarstva i korupcije“, podsjetio je.

„Citirao je često svoga prastrica i prethodnika Franju Josipa govoreći: ‚Moj je zadatak kao monarha štititi moje narode od njihovih grabežljivih korumpiranih političara.‘ U vlastitom domu carske palače odredio je provođenje stroge racionalizacije hrane da bi svi dijelili teško ratno stanje s narodom. Kao car je sam osnivao dobrotvorne udruge i podupirao katolički tisak, zauzimao se za podizanje crkava. U njegovoj državi, premda je bila katolička, postojala je širokogrudna tolerancija pa su se gradile i pravoslavne i protestantske crkve i židovske sinagoge, a u Bosni i džamije. Bio je prvi svjetski čelnik koji je osnovao ministarstvo socijalne skrbi zaduženo za brigu o mladima, ratnim vojnim invalidima, udovicama, siročadi, socijalnom osiguranju, radničkim pravima, posredovanju pri zapošljavanju, pomoći nezaposlenima, zaštiti od iseljavanja te stambenoj skrbi. Car i kralj Karlo se vrlo ozbiljno pripremao konfederalizirati Austro-Ugarsku Monarhiju. Pripremao je nacrte različitih rješenja – od toga da se uz Austriju i Ugarsku stvori treća samostalna država – Hrvatska“, dodao je mons. Stipić.

Ističući Karlov lik kao kršćanina i vladara, rekao je da su brojne povijesne okolnosti spriječile ostvarenje Karlovih modernih i pozitivno humanističkih kršćanskih vizija. „Na koncu je izjavio da će se radije odreći prijestolja nego dozvoliti da se radi njega prolijeva krv. Nije jednostavno procijeniti Karlovu političku veličinu s obzirom na ratno stanje koje je naslijedio i svjetske prilike. Međutim, posve je jasno da je i kao političar jasno živio svoje kršćanstvo. Vršenje vladarskog poziva shvaćao je kao misiju kojom ga je Bog obdario i trudio se vršiti Božju volju u ljubavi i brizi za dobrobit povjerenih mu narodâ. Karlo je bio jedini od svjetskih vladara koji je dao potporu papi Benediktu XV. u njegovim naporima za mir tijekom Prvoga svjetskog rata.“

„Jednom je napisao: Svo moje zalaganje uvijek je, u svim stvarima, što je moguće jasnije spoznati i slijediti Božju volju, i to na najsavršeniji način. On je shvaćao da je Krist jedini istinski Svevladar. Umirući baš na prvi petak u mjesecu, pričestio se i rekao: Bez ljubavi Srca Isusova sve bi ovo bilo nemoguće podnijeti. Na samrti je sinu Ottu rekao da svoju bolest i patnje prinosi kao žrtvu za svoje narode, a svoj život i sve što se dogodilo smatra odrazom Božje volje koju prihvaća kao svoju sudbinu.“

Vladika je podsjetio i na dekret o proglašenju blaženim od 3. listopada 2004. pape Ivana Pavla II. u kojem piše: Bio je čovjek velikog moralnog integriteta i čvrste vjere koji je za svoje narode tražio uvijek ono najbolje, a sva vladarska djela vršio u skladu sa socijalnim naukom Crkve. Držao se ideala pravednosti i mira te nepokolebljivo težio svetosti. Bio je primjernim kršćaninom, suprugom, ocem i vladarom. Neka blaženi Karlo bude primjer posebno onima koji snose političku odgovornost u suvremenoj Europi.

Mons. Stipić na kraju je naglasio da se kao grkokatolici s ponosom spominju i kralja Karla i njegovih časnih prethodnika koji su im utemeljili biskupiju, darovali katedralu i biskupsku rezidenciju, gradili crkve i tako osigurali opstanak, život i rast.

„Sveto pismo nas opominje da se s poštovanjem i zahvalnošću sjećamo naših starješina, onih koji su nas podizali u vjeri i dobru, što mi slaveći ovaj spomendan i činimo. Car i kralj Karlo bio je primjer i svjedok da se može biti pozitivan, dobar i plemenit političar, i vladar, i zapovjednik, i muž, i otac, i u svom životu gdje god nas okolnosti postave, živjeti vrijednosti Evanđelja i svjedočiti za Krista Gospoda, jedinoga Svevladara“, poručio je križevački vladika.

Liturgiju su suslužili župnik Župe sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu o. Daniel Vranešić, ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije o. Nenad Krajačić, eparhijski kancelar o. Mladen Mikulić, dušobrižnik za Ukrajince u Korenici o. Oleg Hirnyk i đakon Livio Marijan. Posluživali su bogoslovi Grkokatoličkog sjemeništa, a pjevao je Zbor mladih župe sv. Ćirila i Metoda pod ravnanjem Katarine Rončević.

Na liturgiji su se okupili brojni vjernici, među kojima i veleposlanik Republike Mađarske dr. sc. Csaba Demcsák, članovi viteškog reda sv. Jurja na čelu s kapitularom Romanom Bolkovićem, predstavnici Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog, predstavnici Hrvatske udruge za beatifikaciju carice Zite Habsburške, članovi Udruge „Hrvatsko kraljevsko vijeće“ te predstavnik Renovabisa za Hrvatsku dr. Jörg Basten.

Za tu prigodu u konkatedrali su bile izložene moći blaženoga Karla, u relikvijaru koji je iz riznice zagrebačke katedrale donio Claude Grbeša, vitez Reda Svetoga groba jeruzalemskog i predsjednik Hrvatske udruge za beatifikaciju carice Zite. Na kraju liturgije svi nazočni su imali prigodu za čašćenje relikvija.