Budi dio naše mreže
Izbornik

Sprovod mons. Antuna Cirimotića

Skoplje (IKA)

Skopski biskup i strumičko-skopski eparh mons. Kiro Stojanov predvodio je 29. listopada na gradskom groblju Butel u Skoplju, pogrebne obrede za pokojnog svećenika Skopske biskupije mons. Antuna Cirimotića, koji je preminuo 28. listopada u 83. godini života.

Uz predvoditelja biskupa Stojanova bili su nazočni i prizrensko-prištinski biskup na Kosovu Dodë Doda Gjergji, svećenici, redovnice, vjernici i pokojnikova rodbina.

Istoga dana u večernjim satima slavljena je misa zadušnica u katedrali Presvetog Srca Isusova u Skoplju koju je predvodio biskup Stojanov.

Poštujući mjere opreza glede pandemije, uz Bogu posvećene osobe grada Skoplja bili su nazočni i svećenici Makedonske pravoslavne Crkve kao i dekan Bogoslovnog pravoslavnog fakulteta u Skoplju prof. dr. Đoko Đorđevski.

U propovijedi biskup Stojanov je kazao citirajući apostola Pavla: „Isus Krist sve i u svima. Svaki svećenički poziv je rođen izravno u srcu Isusa Krista koji izabire slabe ljude s neshvatljivom slobodom i čini ih djeliteljima, ne samo po njegovoj prirodi već i u njegovoj službi u svijetu i za svijet. Zauvijek će ostati duboka tajna u srcu našega pokojnika i u čijem srcu je odjeknula Isusova riječ u rodnom mu Janjevu: Antune, dođi i slijedi me“.

Govoreći o životnom putu mons. Cirimotića, biskup Stojanov podsjetio je da je u Skoplje došao sedamdesetih godina prošloga stoljeća kao osobni tajnik biskupa Herbuta i od tada je obnašao mnoge službe koje su značajne za cijelu biskupiju doživljavajući uspone i padove, te podnoseći sve poteškoće i napore koje su iziskivali nove izazove u ovoj zemlji.

„Danas smo se oprostili od našega brata svećenika Ante, ali će on ostati zauvijek istinski svjedok koji je nesebično služio kao svećenik pedeset i pet godina u Kristovoj Crkvi, konkretnije u Skopskoj biskupiji. Nije stekao nikakvog materijalnog bogatstva za sebe, a sve što je imao dijelio je kao sv. Majka Terezija siromasima i mnogima je donio ‘mir’ u njihovim kućama. Čitav život može se sažeti u jedinstvenoj poruci s riječju i djelom: Došlo je Kraljevstvo Božje, uđi u dom svoga Gospodara“.

„Dragi monsinjore ono što biste Vi učinili ja ću se potruditi barem približno učiniti to danas u vaše ime. U biti hoću izraziti zahvalnost don Davoru Topiću i ostalim svećenicima koji su u ovim zadnjim mjesecima i godinama dijelili radost, ali i bol s vama. Zahvaljujem sestrama euharistinkama s. Roberti i s. Nataliji koje su po primjeru Marte i Marije nesebično služile i bile vam bliske kako bi vam ublažili boli ove podmukle bolesti. Neka vam dragi Bog bude utjeha i radost i neka vas primi u svoje Kraljevstvo. Počivao u miru Božjemu dragi monsinjore Antune“, oproštajne su riječi biskupa Stojanova.

Nakon popričesne molitve don Davor Topić pročitao je riječi sućuti vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita kardinala Vinka Puljića, potom je biskupijski kancelar o. Marjan Ristov pročitao izraze suosjećanja apostolskog nuncija mons. Guida Anselma Pecorarija, kao i riječi mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića; predsjednika Bugarske biskupske konferencije mons. Hrista Projkova; umirovljenog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića i umirovljenog porečkog i pulskog biskupa Ivana Milovana sa svećenicima i vjernicima; generalne poglavarice sestara euharistinki s. Joane Tončeve; ravnatelja Hrvatskog Caritasa mons. Fabijana Svaline i ravnatelja Caritasa BiH mons. Tome Kneževića.