Budi dio naše mreže
Izbornik

"STEPINAC JE U SVIM TEŠKOĆAMA BIO ČOVJEK NADE, VJERE I LJUBAVI" Predstojnik Kongregacije za nauk vjere o kardinalu Alojziju Stepincu u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima

Rim (IKA )

Rim, 16. 2. 1998. (IKA) - Predstojnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger predvodio je u nedjelju, 15. veljače, u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, misno slavlje u povodu obilježavanja 38. obljetnice smrti sluge Božjega kardinala Alojzija Stepinca.

Rim, 16. 2. 1998. (IKA) – “Stepinac se našao, kao i svi ljudi, pred velikom dilemom: živjeti samo za ovo vrijeme i za sebe ili živjeti za Boga i za druge. On je izabrao ovaj drugi put, pozivajući i nas da ga slijedimo”, istaknuo je predstojnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger, predvodeći u nedjelju, 15. veljače, u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, misno slavlje u povodu obilježavanja 38. obljetnice smrti sluge Božjega kardinala Alojzija Stepinca.

U misnome su slavlju sudjelovali i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, riječko-senjski nadbiskup Anton Tamarut, zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, pomoćni splitsko-makarski biskup Marin Barišić, te predstojnik Kongregacije za istočne Crkve kardinal Achille Silvestrini, predsjednik Papinske akademije za crkvene službe nadbiskup Gabriele Montalvo, tajnik Kongregacije za proglašenje svetaca i blaženika mons. Edward Novak i brojni drugi svećenici.

Kardinal Ratzinger je u svojoj propovijedi, nadalje, istaknuo kako sluga Božji Alojzije Stepinac, koji nas poziva poput anonimnog Hrvata o kojem govori Dante u svom “Raju” da se ugledamo u Krista, nije prihvatio ljudsku slavu, jer je bio čovjek savjesti, koju je Krist rasvjetljavao. U doba drugoga svjetskog rata Stepinac je branio Židove, pravoslavne, i sve one koji su bili proganjani. To je nastavio i u doba komunističkog režima, dodao je predslavitelj, nazvavši Stepinca “braniteljem nezaštićenih i bijednih”. Kardinal je zatim istaknuo da se kardinal Stepinac nije bavio politikom, već je čvrsto i bez straha branio ljudska i pravo Crkve na pastoralnu djelatnost.

“Kada je bio imenovan zagrebačkim nadbiskupom, Stepinac je bio svjestan”, rekao je Ratzinger, “teške političke situacije koja je vladala u ondašnjoj Jugoslaviji. Shvativši da biskupstvo ne služi ljudskoj karijeri, već da je to teška zadaća prepuna žrtava, on izabire za svoje geslo: ‘In te, Domine, speravi’. Stepinac je u svim teškoćama bio čovjek nade, čovjek vjere i ljubavi.”
U misnom je slavlju, uz brojne veleposlanike, sudjelovao i veliki meštar Viteškoga malteškog reda princ Andrew Berti.