Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo proslavljeno u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Spomendan blaženog Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, proslavljen je u četvrtak 10.veljače u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku svečanom misom koju je predslavio katedralni župnik don Marin Lučić, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

Misa je slavljena uz izložene blaženikove moći koje se čuvaju u Moćniku dubrovačke katedrale.

Na početku propovjedi župnik Lučić kazao je da zlo u svom sjaju i oholosti nudi kompromis. Tako su i Alojziju nudili kompromis, ali on je živio čvrsto utemeljen na Gospodinu i nije pristao na njega, dodao je. Izrazio je svoje divljenje prema Stepincu koji stoji pred sudom svjestan da je sve montirano i čiste savjesti govori istinu i ne boji se. Taj stav koji on ima u Gospodinu pomaže da se može oduprijeti zlu, onoj vlasti i diktaturi.

Stepinac nas uči kako ostati čvrst i graditi na čvrstoj stijeni, kazao je don Marin. On je svojim životom nama donio utjehu I svima onima koji su prolazili iste stvari u ono vrijeme, on je svojim stavom donosio utjehu. Nije se htio zadovoljiti onim prolaznim, nudili su mu svašta i mogao je sačuvati život, kao što nam i danas nude svašta da sačuvamo zemaljski život, a to je sve tako prolazno. Promatrajući Stepinčev život to nam može biti utjeha da je sve ovo prolazno. I komunizam kao sustav je prošao, samo Gospodin ostaje.

Stepinac nama danas progovara, nastavio je župnik Lučić, u modernom svijetu kada nam se pokušavaju ponuditi neki kompromisi. Kao što Stepinac stoji pred sudom tako smo i mi pozvani stajati pred ovim svijetom znajući da je Gospodin jedini koji može pobijediti i koji može dati utjehu. Ono što je Stepinac dao hrvatskom narodu je snaga unutarnje slobode. Mi možemo biti ponosni na jednog takvog velikana, sveca, koji stoji pred sudom i govori istinu. „Pravi muževi ne sagibaju koljena pred lažnim duhom vremena“, kaže Stepinac. Važno je prepoznati lažni duh vremena, tako i danas i ne dati se zavesti. Kao i u Stepinčevo vrijeme tako i danas u ovom kaosu u kojem živimo svetački likovi daju primjer življenja.

Ljudskom društvu manjka kultura srca, a ona je duša svake istinske kulture i bez nje se ne može govoriti o kulturi čovjeka niti o kulturi naroda, kazao je župnik i objasnio da kao što se ne može urediti kuća dok se ne urede temelji tako se ne može urediti ljudsko društvo ako se ne uredi pitanje obitelji koja je njihov temelj. Ono što nam Stepinac danas poručuje jest da naše obitelji i naše društvo gradimo na Bogu jer je Bog jedini koji nas može utješiti, zaključio je na kraju.

Na kraju mise vjernici su mogli iskazati štovanje relikvijama bl. Alojzija Stepinca.