Budi dio naše mreže
Izbornik

Stepinčevo u Clevelandu

Cleveland (IKA)

Spomendan bl. Alojzija Stepinca svečano je proslavljen 10. veljače u hrvatskoj crkvi sv. Pavla u američkome Clevelandu.

Hrvatska katolička zajednica se pripremala za Stepinčevo trodnevnicom od 7. do 9. veljače koju je predvodio don Ivan Bodrožić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu u zajedništvu sa župnikom vlč. Zvonkom Blaškom.

Propovjednik je tijekom tri večeri ocrtavao lik blaženoga Alojzija Stepinca iznoseći pojedine točke njegova nauka iz posljednjih propovijedi koje je blaženik izgovorio od Božića 1959. do Svijećnice 1960., koje su ujedno i kao svojevrsna duhovna oporuka hrvatskom narodu i poticaj da idu putem evanđelja.

Prve je večeri don Bodrožić govorio o Stepincu kao gorljivom promicatelju vjerodostojnog kršćanskog života, koji je poticao kršćane da se ne daju zavarati s „tri grde rane današnjega svijeta”: pohlepom za zemaljskim dobrima, častima i odlikovanjima ovoga svijeta i putenošću.

Drugoga dana opisao je Stepinca kao branitelja zakona Božjega i zakona Kristova, koji je poticao kršćane da se ni pod koju cijenu ne odriču svoje vjere koju treba živjeti u svakodnevnici vršeći zakon Božji i živeći od svetih sakramenata.

Trećega dana trodnevne priprave propovjednik je pak istaknuo da je Stepinac bio ljubitelj čistoće čovjeka, svjestan da je Gospodin Isus došao među ljude kako bi im vratio iskonsku čistoću i omogućio im da žive i u međusobnoj duhovnoj čistoći. Znao je da svi ljudi nisu pozvani na djevičansku čistoću, ali zato jesu na stalešku te ih je revno pozivao da je njeguju, jer po kreposti svete čistoće kršćani postaju „mili Isusu i Mariji”.

Svečana proslava se nastavlja središnjim euharistijskim slavljem na sam blagdan u crkvi sv. Pavla u 19 sati koje će također predvoditi don Ivan Bodrožić, no slavlje će imati svoj nastavak u nedjelju 12. veljače svečanom misom u 10 sati te potom i kulturnim programom u Hrvatskom domu „Blaženi Alojzije Stepinac“.