Budi dio naše mreže
Izbornik

Štovatelji bl. Marije Propetog Petković na hodočašću u Rimu

Rim (IKA)

Kćeri Milosrđa Trećeg reda sv. Franje zajedno s vjernicima, štovateljima bl. Marije Propetog Petković nalaze se u Rimu od 22. lipnja na zahvalnom hodočašću.

Na zahvalno hodočašće u prigodi proslave 20. obljetnice beatifikacije Marije Petković, 25. obljetnice prijenosa njezinih zemnih ostataka u Blato te 100. obljetnice osnutka prve zajednice koju je Marija Petković osnovala u Subotici uputilo se 250 hodočasnika iz Zagreba, Ivanić Grada, Novske, Zadra, Blata i Dubrovnika.

Prva zajednička postaja svih hodočasnika bila je misa u četvrtak 22. lipnja u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima koju je predvodio župnik župe Presvetog Srca Isusova u Zadru na Voštanici fra Bojan Rizvan, u zajedništvu s drugim svećenicima koji prate hodočasnike.

Prije mise, riječ dobrodošlice hodočasnicima je uputio vicerektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima vlč. Marko Škraba, koji je hodočasnike upoznao s poviješću crkve.

U prigodnoj homiliji fra Bojan je ukazao na znakovitost okupljanja u crkvi sv. Jeronima te podsjetio na zbornu molitvu koja naglašava nježnu i živu ljubav sv. Jeronima prema Svetom pismu. „Nasuprot tomu, gledamo li prikaze sveca, iz njih se ne može iščitati nježnost. No, sv. Jeronim je doista prepoznao Božju riječ  koja može omekšati i najtvrđa srca“, rekao je.

„Naš odgovor na Božju riječ je Bogu dana riječ koju prepoznajemo u molitvi, što nam pokazuje i primjer Marije Petković“, rekao je propovjednik. Ukazao je na naviješteno Evanđelje i Isusove riječi kojima podučava učenike kakva treba biti njihova molitva. „Prva riječ koju Isus kaže je ‘ne blebećite kao pogani’, jer molitva ne može promijeniti okolnosti u kojima smo mi, već ona mora promijeniti naša srca. Molitva mora promijeniti nas, to je smisao molitve. Isto tako nije smisao hodočašća da se mijenjaju okolnosti u našem životu, npr. da se vratimo s hodočašća i da će se promijeniti okolnosti u kojima živimo. Ne, to nije smisao, već je smisao da se mi ne vratimo isti našim kućama. Da mi budemo drugačiji, promijenjeni, da Božja riječ koja je posađena u nama urodi plodom“, poručio je fra Bojan.

Nastavljajući o Isusovom poučavanju, podsjetio je na riječi: „Zna Otac vaš što vam je potrebno i prije negoli ga zaištete.“ „Stoga ako skrivamo nešto od Gospodina, onda nas on ne može promijeniti, ne može nas učiniti nježnima. Zato nas uči molitvi koju nazivamo molitvom Gospodnjom koju svaki dan izgovaramo. To je molitva u kojoj je sadržano sve što nam je potrebno“, rekao je propovjednik.

Posebno je istaknuo posljednji zaziv: „Otpusti nam duge naše, kao što i mi otpustismo dužnicima svojim.“ Pojasnio je da to znači biti slobodan od tereta, od tuđeg zla. „Kršćani su ljudi koji žive po mjeri evanđelja, a ne oni koji evanđelje svedu na svoju osobnu vjeru. Dakle, ne odabrati ono što nama odgovara, već moramo biti dosljedni, radikalni. Ne trebamo se bojati. Ako ljubimo, onda će Bog biti od pomoći, onda će on biti onaj koji će promijeniti naša srca da možemo iskreno ostvariti zajedništvo jedni s drugima“, rekao je fra Bojan.

„Neka i naš hodočasnički put bude ispunjen takvim nakanama da tražimo od Gospodina da nas promijeni, da naše molitva ne bude blebetanje, već otvoreno srce Božjem djelovanju koje će nas mijenjati po svojoj milosti i po svojoj svetoj volji“, zaključio je.

Nakon blagoslova, hodočasnicima se obratila provincijalna glavarica Provincije Krista Kralja Družbe kćeri Milosrđa TSR sv. Franje s. Mirjam Gadža. Zahvalila je hodočasnicima na odazivu da hodočaste u Rim u prigodi velikih i važnih jubileja za Družbu, ali i sve štovatelje bl. Marije Propetog Isusa Petković.