Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano proslavljena svetkovina Rođenja svetog Ivana Krstitelja u Mariji Zvijezdi

Banja Luka (IKA/TABB)

Svečano je proslavljena svetkovina Rođenja svetog Ivana – Preteče i Krstitelja Isusovog, u petak 24. lipnja u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica.

Koncelebrirali su domaći župnik Zvonko Topić, župnik župe Petrićevac i ujedno gvardijan tamošnjeg franjevačkog samostana fra Domagoj Šimić, jedan redovnik iz Poljske, koji u subotu 25. lipnja u toj istoj crkvi slavi misu i sakrament ženidbe svoga brata i jedne domaće župljanke, te đakon Ilija Kelić.

Biskup Komarica je u propovijedi, naslanjajući se na misne tekstove, najprije protumačio „čudnovati“ Božji odabir Ivana za jedinstvenu zadaću koju mu je namijenio u svojoj spasenskoj nakani s ljudskim rodom. Ivan je, uz Božju pomoć, vjerodostojno obavio svoju životnu zadaću Preteče i Krstitelja utjelovljenog Sina Božjeg Isusa Krista.

Naglasio je zatim zadaću štovatelja svetog Ive da Boga svojim vjerodostojnim životom slave zbog njegove ljubavi prema čovječanstvu, a da Isusa Krista, na kojega je Ivan upućivao svoje učenike i cijeli tadašnji izabrani narod, slušaju i budu mu zahvalni te da imaju povjerenja u zagovor svetog Ive pred Božjim prijestoljem.

Osvijestio je nazočnima njihovu prevažnu zadaću koji su dobili od istoga Boga Stvoritelja i Spasitelja glede vlastitog spasenja i spasenja drugih svojih suvremenika. Vjerodostojno ispunjavanje te zadaće očekuje od njih i Bog i njihovi suvremenici.

Pri kraju je naveo i posebne velike Božje darove domaćim katolicima i drugim banjolučanima, koje su ostavile generacije vjerodostojnih Kristovih slugi pripadnika mnogih europskih naroda, redovnika trapista, članova slavne opatije Marije Zvijezde. Potaknuo ih je da tu izuzetnu baštinu – duhovnu i materijalnu bolje nego do sada vrjednuju i čuvaju.

Spomenuo je na kraju i svoje svećeničko ređenje prije 50 godina u toj istoj crkvi. Zahvalio je svima – nazočnima i nenazočnima – za njihove molitve i svakovrsnu drugu potporu u ispunjavanju njegove svećeničke i biskupske službe. Preporučio je svima u molitve i sebe i sve duge svećenike. Na kraju mise svi su otpjevali zahvalni himan „Tebe Boga hvalimo“ i izmolili još neke molitve koje se uobičajeno mole u toj crkvi.

Prostrana crkva bila je puna štovatelja svetog Ive. Prije mise mnogi su od njih pristupili sakramentu svete ispovijedi te obavljali svoje privatne pobožnosti kod kipa svetog Ive. Uz domaće župljane, na misi su sudjelovali i štovatelji svetog ive iz susjednih župa kao i brojni prognani banjolučki katolici koji žive u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama te ne mali broj pravoslavnih vjernika i članova islamske zajednice.

Neki od nazočnih su večer uoči svetkovine svetog Ive bili u čuvenom prošteništu svetog Ive u Podmilačju kod Jajca, kamo su iz banjolučkog kraja hodočastili pješice. Među njima je bio i gvardijan franjevačkog samostana i ujedno župnik župe Petrićevac fra Domagoj Šimić.

Na početku misnog slavlja kip svetog Ivana Krstitelja, kojega tradicionalno časte njegovi štovatelji, nošen je u svečanoj procesiji i postavljen blizu oltara. Pjevanje cijele okupljene zajednice predvodili su domaći pjevači pomognuti i pjevačima iz drugih banjolučkih župa. Svirala je Blaženka Ivekić, profesorica u gimnaziji KŠC u Banjoj Luci.

Nakon svete mise misari su se zadržali u međusobnom druženju u dvorištu crkve. Osim te glavne mise, na svetkovinu su slavljene mise i u jutarnjim i večernjim satima.

Ova se svetkovina tijekom više proteklih stoljeća proslavljala na obližnjem drevnom groblju svetog Ive, a zadnjih nekoliko desetljeća u velebnoj župnoj crkvi koju su sagradili oci trapisti čuvene opatije Marija Zvijezda.

Ove je godine upriličena i tradicionalna trodnevnica, sa slavljem svete mise i mogućnošću ispovijedanja, te obavljanja privatne pobožnosti pred kipom svetog Ive. Mise su predvodili vlč. Tomislav i Zvonko Topić te Ivica Božinović, župnici te i okolnih župa. Na svim misama je sudjelovalo dosta domaćih štovatelja ovog omiljenog sveca.