Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Svetom Duhu slavljena misa za početak akademske godine

Zagreb (IKA)

Misa za početak akademske godine za studente iz Doma sv. Antuna i studentice iz Doma sv. Josipa na Vrhovcu slavljena je ponedjeljak, 10. listopada 2022. u kapeli Svetoga Duha u Župi sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu.

Misu je predslavio ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić.

Ta suradnja plod je niza susreta, predavanja, rada s djecom i duhovnih obnova koje ostvaruju franjevci konventualci sa Svetog Duha i milosrdne sestre Svetoga Križa s Vrhovca.

Suslavili su gvardijan Samostana Svetog Duha i duhovnik studenata u Domu sv. Antuna fra Josip Petonjić, župnik Župe sv. Antuna Padovanskoga fra Ivan M. Lotar, te odgojitelji u provinciji franjevaca konventualaca fra Stjepan Brčina i fra Zvonimir Pervan. Braća postulanti, sjemeništarci i bogoslovi posluživali su kod oltara, a studentice su predvodile pjevanje uz pratnju na gitari, klavijaturi, tamburici i violini. Studentice su dopratile s. Finka Tomas i s. Mariangela Markotić.

Fra Miljenko je u homiliji naglasio da je čovjekov život obilježen znakovima te da je to duboko ljudsko iskustvo. Isus, ipak u Evanđelju kritizira svoje suvremenike jer su svoj život temeljili na ispraznom traženju znakova. Istaknuo je da je znak Jonin znak poziva na obraćenje koji se tiče svih, te da svi imaju nekoga tko ih poziva da se vrate na pravi put, samo ga trebaju prepoznati.

Potrebno je znati iščitati znakove koje Gospodin stavlja na put i slušati poticaje Duha Svetoga. To sa sobom nosi pitanje: Koji je cilj mojega života? Je li to završetak studija, dobar posao jednoga dana…? Sve su to dobre stvari, ipak trebamo se prisjetiti da nas je Bog oduvijek želio, zamislio je svakoga od nas takvima kakvi jesmo, i zato je najveća radost pripadati njemu. Svaki čovjek pozvan je biti sretnim, radosnim i ispunjenim. Svatko od nas to traži i za tim teži – to i Bog želi! Bog je postao čovjekom da bi nam pokazao kakvima trebamo biti. I Isusovi suvemenici, kao i mi danas, vidješe mnoga čudesa i ne bijahu zadovoljni. Opasnost je da i mi budemo takvi – to je ujedno i napast današnjega društva: uvijek tražiti nešto onkraj svakidašnjega, nešto spektakularno, a gubimo osjećaj za darovanost svakodnevice. Bog je s nama uvijek, svakodnevno i stalno. To trebamo znati cijeniti i na tome zahvaljivati – istaknuo je o. Hontić.

Na kraju mise, župnik Lotar zahvalio je svima prisutnima i pozvao mlade na druženje u prostore Pučke kuhinje u kojoj je dobrotom fra Vladimira Vidovića i fra Vilčeka Novačkog bila pripremljena okrjepa.

Fra Josip Petonjić je, predmoleći blagoslov jela, zahvalio Bogu za dar zajedništva za koje bi bilo dobro da se nastavi, a s. Finka pozvala je sve prisutne da se na kraju akademske godine okupe i na Vrhovcu. Tijekom večeri studenti i studentice su mogli razgledati prostore Pučke kuhinje i izdavačku kuću Veritas.