Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveti Otac otvorio Godinu molitve ususret Jubileju 2025.

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, na Nedjelju Božje riječi, 21. siječnja 2023., objavio da je toga dana počela Godina molitve ususret Jubileju 2025.

Sveti Otac pozvao je vjernike na intenzivniju molitvu tijekom priprave za Svetu godinu čije je geslo „Hodočasnici nade“. „Idući mjeseci dovest će nas do otvaranja Svetih vrata, čime ćemo započeti Jubilej. Molim vas da intenzivirate svoju molitvu da biste se dobro pripremili za proslavu tog milosnog događaja i iskusili snagu Božje nade. Zato danas započinjemo Godinu molitve, odnosno godinu posvećenu ponovnom otkrivanju velike vrijednosti i nasušne potrebe molitve u osobnom životu, u životu Crkve i svijeta“, rekao je.

Godina 2023. bila je Godina Koncila posvećena razmatranju dokumenata i proučavanju plodova Drugog vatikanskog sabora. Druga godina priprave je Godina molitve. Kako piše na službenoj mrežnoj stranici  Jubileja, biskupije su pozvane promicati inicijative radi posvješćivanja središnjeg mjesta pojedinačne molitve i molitve u zajednici. Tako se predlaže da se na biskupijskoj razini organizira „hodočašće molitve“. Radi se o tečajevima ili „školama molitve“ u okviru kojih bi se održavali mjesečni ili tjedni susreti koje bi vodili mjesni biskupi, a bili bi otvoreni za cijeli Božji narod.

Da bi Godina molitve bila što plodonosnija, Dikasterij za evangelizaciju objavit će niz „Molitvenih priručnika“ s materijalima preuzetima iz mnogih oblika molitve iz bogate katoličke tradicije.

Na službenoj stranici Jubileja također je objavljen prijevod Molitve Jubileja, koju je sastavio papa Franjo, na hrvatski jezik.