Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveti Otac primio Predsjedništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u subotu 24. lipnja 2023. u audijenciju Predsjedništvo Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), prenosi Katolička tiskovna agencija.

Sudjelovali su: predsjednik CCEE-a nadbiskup Vilniusa mons. Gintaras Linas Grušas, dopredsjednik CCEE-a beogradski nadbiskup Ladislav Német, generalni tajnik CCEE-a don Martin Michaliček i njegov zamjenik i glasnogovornik don Antonio Ammirati.

Redovni godišnji susret s Papom bio je prigoda za razgovor o aktivnostima CCEE-a i za utvrđivanje prioriteta Crkve na europskom kontinentu.

Među temama na dnevnom redu bilo je i predstavljanje Kontinentalne skupštine Biskupske sinode, održane u Pragu od 5. do 12. veljače 2022., pojedina ekumenska pitanja, izazovi rata u Ukrajini i zauzetost Crkve u prihvaćanju i duhovnoj pomoći brojnim izbjeglicama, objavljeno je na mrežnoj stranici Vijeća europskih biskupskih konferencija.

Na početku susreta predsjednik CCEE-a mons. Grušas, predao je Svetom Ocu pismo koje su potpisali svi generalni tajnici europskih biskupskih konferencija koji su mu na taj način željeli prenijeti svoju naklonost i blizinu, zajedno s molitvom za brz oporavak nakon operativnog zahvata 7. lipnja 2023.

„Sa zebnjom smo pratili vijesti o vašoj hospitalizaciji i kirurškom operativnom zahvatu kojemu ste bili izloženi. Nastavljamo moliti za Vas da bi se vaš oporavak nastavio na najbolji način“, piše u pismu.

Generalni tajnici okupili su se u Tirani od 22. do 25. lipnja 2023., na godišnjem susretu o temi „Od Ecclesia in Europa (Crkva u Europi) do Sinode o sinodalnosti. Crkva u Europi u hodu 20 godina nakon apostolske pobudnice svetog Ivana Pavla II.“

U pismu Papi izražena je zahvalnost za stalne apele za okončanje rata u Ukrajini i zahtjev za „pravednim mirom za ukrajinski narod“. Generalni tajnici također zahvaljuju papi Franji „za pozornost koju posvećuje Europi tijekom svog pontifikata“ i podsjećaju na predstojeće europsko apostolsko putovanje u Portugal na Svjetski dan mladih u Lisabonu, od 2. do 6. kolovoza 2023., te u Marseille da bi zaključio Mediteranske dane, 23. rujna 2023.

Na dvadesetu obljetnicu postsinodalne pobudnice svetog Ivana Pavla II. Ecclesia in Europa, tajnici ističu da je ovaj proročki dokument, „koji je već 2003. godine izložio mnoge europske izazove koje danas proživljavamo“, plod sinodskog hoda. „Zbog toga smo ga odlučili povezati sa Sinodom o sinodalnosti u kojoj je angažirana cijela Crkva, i razmišljati o sinodskom procesu, jednako proročanskom, i hoditi zajedno te svjedočiti da je Krist nada Europe.“

Papa Franjo, koji je primio pismo iz ruku predsjednika Grušasa, zahvalio je na iznesenim mislima i uzvratio naklonost svojim blagoslovom. Predsjedništvo CCEE-a će tijekom ovoga tjedna imati i razne susrete u pojedinim dikasterijima Rimske kurije.