Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveti Otac: Prinos žena prijeko potreban u svijetu narušenom nasiljem

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je u četvrtak 7. ožujka 2024. primio sudionike međunarodne i međusveučilišne konferencije „Žene u Crkvi: stvarateljice ljudskosti“, istaknuvši važan prinos koji u Crkvi i u društvu daju vjernice laikinje i redovnice, izvijestio je Vatican News.

U našem vremenu, razdrtom mržnjom, u kojem je čovječanstvo, kojemu je potrebno osjetiti se voljeno, umjesto toga često ranjavano nasiljem, ratom i ideologijama koje guše najljepše osjećaje srca, prinos žena prijeko je potreban, jer žena svojom jedinstvenom sposobnošću za suosjećanje, svojom intuitivnošću i svojom urođenom sklonošću za skrb, zna unijeti ljubav tamo gdje je nema i ljudskost tamo gdje se ljudsko biće bori da pronađe sebe.

Te Papine riječi sudionicima konferencije prenio je o. Pierluigi Giroli iz Državnoga tajništva Svete Stolice, kojemu je papa Franjo, nakon kratkog pozdrava prisutnima, povjerio svoj govor jer mu ga je – kako je rekao – zbog prehlade, bilo teško pročitati.

Primjeri deset svetica

Papa je istaknuo primjere deset svetica kojima je posvećen taj akademski događaj čija je svrha upoznati druge sa ženskim genijem i vrjednovati ga. Riječ je o sv. Jozefini Margareti Bakhiti, č. sl. B. Magdaleni od Isusa, sv. Elizabeti Ani Seton, sv. Mariji od Križa MacKillop, sv. Lauri od Sv. Katarine Sienske Montoyi, sv. Katarini Tekakwithi, sv. Tereziji od Kolkate, sv. Rebeki Petri Choboq Ar-Rayès, bl. Mariji Beltrame Quattrocchi i č. sl. B. Daforozi Mukasangi – ličnostima koje su u različitim vremenima i kulturama te u vremenima kada su žene bile više isključene iz društvenoga i crkvenoga života, vlastitim i drugačijim stilovima potaknule inicijative ljubavi, obrazovanja i molitve te izazvale nove duhovne dinamike i važne reforme u Crkvi – istaknuo je Papa.

U Crkvi trebamo cijeniti žene

Sveti Otac se također spomenuo brojnih nepoznatih ili zaboravljenih žena koje su, svaka na svoj način, snagom svojega svjedočanstva poduprle i preobrazile obitelji i zajednice te dodao da je to Crkvi potrebno, jer Crkva je žena: kći, zaručnica i majka.

„Pomozimo jedni drugima, bez prisiljavanja i bez razdora, pozornim razlučivanjem, poslušni glasu Duha i vjerni u zajedništvu, pronaći prikladne načine da bi se veličina i uloga žene bolje cijenila u Božjem narodu“, pozvao je.

Važnost obrazovanja

Potom je istaknuo koliko je važno obrazovati žene, koje su često diskriminirane, posebice ondje gdje im je uskraćeno obrazovanje.

„U svijetu, u kojemu žene još uvijek trpe toliko nasilja, nejednakosti, nepravde i zlostavljanja – a to je skandalozno, još više za one koji ispovijedaju vjeru u Boga ‚rođenog od žene‘ – postoji ozbiljan oblik diskriminacije, koji je upravo povezan s obrazovanjem žena. Od njega se strahuje u brojnim kontekstima, ali put do boljih društava prolazi upravo kroz obrazovanje djevojčica i djevojaka, što koristi ljudskom razvoju. Molimo i zauzmimo se za to!“, potaknuo je papa Franjo.

Svetost je moguća transverzalna odgojna linija

Pohvalio je inicijativu papinskih sveučilišta, instituta i fakulteta. U kontekstu sveučilišnoga pastorala, nudeći svjedočanstva svetosti, osobito ženā, potiče nas da podignemo pogled, da proširimo horizont svojih snova i načina razmišljanja i da se pripremimo za nasljedovanje visokih ideala – napomenuo je Papa.

Naglasio je da je svetost moguća transverzalna obrazovna linija u cjelokupnom pristupu znanju. Pritom je izrazio nadu da će sveučilišta, osim mjesta studiranja, istraživanja i učenja, biti informativna mjesta te formativne sredine, u kojima se pomaže otvoriti um i srce djelovanju Svetoga Duha.

Zaključio je da je stoga „važno upoznati druge sa svetcima, i posebno sveticama, u svoj dubini i konkretnosti njihove ljudskosti: na taj će način formacija moći još više dotaknuti svaku osobu u njezinoj cjelovitosti i jedinstvenosti“, prenosi Vatican News.