Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira proslavljeni u varaždinskoj katedrali

Varaždin (IKA)

Varaždinski biskup Bože Radoš je na svetkovinu Svete Marije Bogorodice, Svjetski dan mira i prvi dan nove 2024. godine predslavio misu u varaždinskoj katedrali, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Biskup Radoš je u homiliji podsjetio vjernike da su još u ozračju Božićnog vremena i da su isti evanđeoski odlomak slušali na božićnoj polnoćki. No, tada je našu pozornost, kako je to i prirodno, privuklo Djetešce u jaslama. Danas nas pastiri, liturgijski, ponovno vode u betlehemsku štalicu, ali danas svoj pogled s jaslica podižemo prema Onoj koja je rodila Sina Božjega, prema Bogorodici – primijetio je biskup. Istaknuo je da je Marija na svijet donijela Onoga s kojim započinje sve novo.

U nastavku je govorio o uzbudljivosti i radosti novog, onog što nam daje osjetiti novost života u vjernicima. „Polazeći od za nas važnog Novog zavjeta prepoznajemo kako sve za nas bitno počinje s novošću Novoga koji dolazi među nas“, rekao je biskup. Podsjetio je na Novi savez Boga i čovjeka ostvarenog u Isusu Kristu, na novu zapovijed: ‚Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio‘, na tumačenje apostola Pavla koji govori: ‚Je li tko u Kristu novi je stvor‘ jer tko primi Krista postaje novi stvor. Pojasnio je biskup nadalje da novo nije tek nastavak nekoga staroga nego novi početak.

Nova godina je također novi početak te na prvu stranicu ove nove godine želimo staviti ono najvažnije, Novog čovjeka od čijeg se rođenja počinje brojati ovo naše vrijeme, Onoga koji nas čini novim stvorovima, kazao je biskup i nastavio kako svi želimo i sljedećih 365 stranica ove nove knjige zajedno s našim suputnicima ispisati dobrim i lijepim stvarima i događajima. Poželio je biskup okupljenima da sve dane ove nove godine ispišu onim što dolazi od Boga jer od Njega nam dolazi sve dobro, On nas čini zdravim, potpunim, sretnim, čovjekom ljubavi i mira – kazao je mons. Radoš.

Na kraju homilije podsjetio je i na Svjetski dan mira koji se obilježava na Novu godinu. Istaknuo je da mir počinje u ljudskom srcu, te se nadalje gradi u obitelji i društvu. „Danas molimo Onoga koji je došao da donese mir čovjeku, obitelji, svijetu, da bude novi početak našega života i novi početak našega svijeta. Molimo i da nas uči kako se Bogu klanjati, zahvaljivati i s Njim graditi, da bismo mogli u ovoj godini odbaciti sve ono što je staro, što ne pripada Bogu, ono što je mrtvo te iz dana u dan živjeti novost života. U tom duhu želim svima vama sretnu novu godinu“, rekao je na kraju homilije biskup Radoš svoje želje i čestitku okupljenima.

Misu je slavio u zajedništvu s umirovljenim varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, generalnim vikarom Antunom Perčićem, kanonicima Mirkom Horvatićem i Mariom Kopjarom te tajnikom Markom Domiterom.