Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Tijelova proslavljena u Otočcu

Otočac (IKA)

U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, na svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, u četvrtak 3. lipnja, središnju euharistiju predslavio je otočki dekan i župnik mons. Tomislav Šporčić u zajedništvu s pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne don Jurom Ladišićem.

Mons. Šporčić u homiliji je kazao da „današnjom svetkovinom ispovijedamo vjeru u Kristovu nazočnost u prilikama kruha i vina. Danas stojimo pred tajnom Euharistije kojoj se klanjamo. Danas zahvaljujemo na tom daru koji život znači. Kroz sjedinjavanje s Kristom u euharistiji, popravljamo se i osposobljavamo za ono konačno sudjelovanje s Bogom, sjedinjenje koje je cilj i vrhunac života. Nismo sami, nismo prepušteni svojim ograničenim silama, sam Krist nas posvećuje, krijepi i nosi. U trenutku blagovanja svetih tajni doživljavamo pobožanstvenjenje – Krist se nastanjuje u nama, postajemo jedno s njim. Veliko je to otajstvo! Zato današnja svetkovina nije samo prigoda za klanjanje i klicanje, nego podsjetnik na životnu važnost pričesti, poziv na često i dostojno blagovanje ‚anđeoske hrane‘ koja život znači. Današnji blagdan želi nam dozvati u svijest uzvišenost dara Euharistije, želi nam pomoći da ju dublje shvatimo, više cijenimo i češće primamo. Sve manje ljudi pada na koljena pred Bogom, sve nam je teže kleknuti za vrijeme pretvorbe; kad ulaze u crkvu, mnogi vjernici više ne znaju pokleknuti i pokloniti se Kristu u svetohraništu. Pokazatelj je to da nam je još mnogo učiti i da nam je današnji blagdan itekako potreban – da nas nauči s više poštovanja pristupati pričesti, s više se skrušenosti približavati euharistijskom otajstvu, češće kleknuti pred Kristovom skrivenom prisutnošću, zahvalno primati Krista i doživljavati taj trenutak kao nešto neizrecivo uzvišeno“.

Poslije mise, krenula je procesija s Presvetim Tijelom Kristovim koje je župnik nosio u pokaznici. Za to vrijeme zvonila su zvona, a staza kojom su župnik i vjernici išli prvopričesnici su posipali cvijećem. Iznad župnika s Presvetim su, već tradicionalno, članovi DVD-a Sinac nosili baldahin (nebo). Uz put kojim je procesija prolazila, na četiri postaje uređeni su oltari s cvijećem. Puhački orkestar DVD-a Otočac svirao je pobožne crkvene pjesme u čast Presvetog Sakramenta. Kod svakog oltara procesija se zaustavila, te su naviješteni dijelovi četiriju Evanđelja, a predvoditelj je udijelio blagoslov s Presvetim. Oltari su bili postavljeni na četiri strane svijeta jer su svi narodi pozvani da povjeruju u Spasitelja Isusa Krista, a sva četiri Evanđelja naviještena su pjevajući jer sva četvorica evanđelista svjedoče da je Isus Krist stvarno nazočan u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

U procesiji su iza raspela išli najprije muškarci, pa školska djeca, mladež, barjaktari i župnik s Presvetim, a iza njega pjevači i ostali puk.

Procesija se na kraju vratila u crkvu, pri čemu se pjevao svečani „Te Deum“ („Tebe Boga hvalimo“). Nakon toga otpjevan je himan „Tantum ergo“ („Divnoj dakle“) te je slavlje zaključeno blagoslovom s Presvetim, molitvom i Pohvalama Imenu Božjemu.

Pjevanje je predvodio crkveni zbor „Sv.Cecilija“ predvođen s. Ljubomirom Lešić, uz orguljsku pratnju prof. Branke Bernardi.