Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetski dan molitve za zvanja proslavljen u Varaždinu

Varaždin (IKA)

Varaždinski biskup Bože Radoš je na Nedjelju Dobrog Pastira, ujedno Svjetski dan molitve za zvanja, 21. travnja 2024., predslavio euharistiju u varaždinskoj crkvi Dobroga Pastira, u zajedništvu sa svećenicima iz grada Varaždina, izvijestio je ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije..

Uvodeći u misu biskup Radoš je kazao da na Nedjelju Dobroga Pastira u crkvi Dobroga Pastira „želimo osjeti Njegovu brigu i pažnju. Kad skuplja svoje ovce u ovčinjak, Pastir gleda ima li bolesnih, izgubljenih. Isus nas na početku svake mise pregledava i liječi naše rane da bismo mogli ići za njim. Zamolimo ga da nas izliječi.“

U homiliji je mons. Radoš rekao da Evanđelje dana želi osvijestiti kakav je Bog te daje jednu lijepu sliku – sliku Dobroga Pastira. „Više puta u srcu Ivanova evanđelja, u 10. poglavlju, odjekuju riječi: ‘Ja sam pastir dobri’. Ove riječi koje odjekuju još u Starom zavjetu tako su bliske Izraelu. Izrael se doživljava narodom Božjim, ovčinjakom Božjim, stadom Božjim i vidi Boga kao svoga pastira, kao onoga koji prati hod izabranog naroda iz ropstava u slobodu“, poručio je biskup te se upitao: „U čemu je dobrota Dobrog Pastira? U čemu je njegova ljepota?“

„Ljepota je u tome što nas je, Onaj koji je došao među nas, došao darivati. Bog nam je dao svoga Sina da se dadne za nas. Darivanje je plod nutrine, ono je plod ljubavi jer daje samoga sebe, u potpunosti!“, protumačio je.

Nadalje je istaknuo da je Bogu svaki čovjek bitan. „To si trebamo podcrtati i ponavljati. Iako možemo posumnjati da nismo Bogu bitni, Bog nam to svjedoči svojim raširenim rukama“, kazao je biskup te pokazao na Isusa i njegovu ispruženu ruku u crkvi Dobroga Pastira, a ujedno je i podsjetio da su prve slike Dobroga Pastira bile u katakombama, a nalaze se i danas u mnogim kućama vjernika.

„Danas je Nedjelja Dobroga Pastira i u Crkvi je prepoznata kao nedjelja molitve za svećenička i redovnička zvanja. Molimo za svećenike, da ne budu najamnici i plaćenici, kako spominje i evanđelje, jer takvi ne slijede Dobroga Pastira. Molimo ove, ali i svake nedjelje, svaki dan, da pastiri budu po Isusovu srcu, da djeluju onako kako kuca Isusova srce za svakog čovjeka, da daju sebe za druge. Molimo da se mladići i djevojke odazovu glasu ljubavi i da ga budu spremni čuti“, potaknuo je mons. Radoš.

Na kraju mise predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije vlč. Ivica Cujzek zahvalio je svećenicima koji su predslavili mise u trodnevnici, vjernicima koji su dolazi na trodnevnicu te biskupu i svećenicima koji su došli na središnju proslavu. Zahvalio je svima koji su se ugradili u ovo slavlje kako bi ono prošlo lijepo i dostojanstveno. Pozvao je vjernike da dođu i na 17. Festival Dobroga Pastira koji će se održati u crkvi u 16 sati.