Budi dio naše mreže
Izbornik

Tavelićevo u Jeruzalemu

Jeruzalem (IKA)

Hrvatski franjevci na službi u Svetoj zemlji okupili su se u Bazilici Agonije u Maslinskom vrtu na molitvu za mir i zagovor svetog Nikole Tavelića na spomendan njegovog mučeništva, 14. studenog.

Trenutno službu gvardijana Maslinskog vrta vrši hrvatski franjevac fra Siniša Srebrenović koji je tom prilikom okupio braću na molitvu i raspirivanje bratstva.

Maslinski vrt su 1681. od lokalnih muslimana otkupila trojica braće Hrvata iz Olova te su ga poklonili franjevcima Kustodije Svete zZemlje. U Svetoj Zemlji već osam stoljeća služe franjevci Reda Manje braće. Ova je zajednica od samih početaka bila međunarodnog karaktera. Braća dolaze služiti ovdje iz svih krajeva svijeta, a među njima je redovito bilo i Hrvata, od kojih se na poseban način ističu sveti fra Nikola Tavelić, fra Bonifacije iz Dubrovnika, fra Jeronim Mihaić i fra Jeronim Golubović.

Kao mjesto stanovanja svetog Nikole Tavelića ostao je zabilježen franjevački samostan na Sionu, a kao mjesto mučeništva jedna od gradskih vrata staroga Jeruzalema po imenu – Jaffa Gate (Jaffina vrata). Nikola Tavelić je prvi kanonizirani hrvatski svetac, ali i prvi kanonizirani franjevac Kustodije Svete Zemlje.

Franjevačka zajednica čuva uspomenu na njegovo mučeništvo te se utječe njegovom zagovoru na osobit način u samostanu sv. Franje Asiškoga na Sionu, gdje je postavljen i njegov kip u dvorištu samostana. U samostanu Svetog Spasitelja nalazi se i njemu posvećena samostanska kapelica s odgovarajućom ikonom.

Trenutno u Kustodiji Svete Zemlje služe šestorica franjevaca Hrvata: fra Tomislav Vuk; fra Jago Soče; fra Siniša Srebrenović; fra Sandro Tomašević; fra Željko Barbarić i fra Antonio Tkalac.