Budi dio naše mreže
Izbornik

Trajna izgradnja svećenika hercegovačkih biskupija

Masna Luka (IKA)

Susret trajne izgradnje za svećenike do 10 godina svećeništva Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije te Hercegovačke franjevačke provincije održan je od srijede, 28. veljače do četvrtka, 29. veljače 2024. u Franjevačkoj kući molitve u Masnoj Luci, izvijestila je Mostarsko-duvanjska biskupija.

Na ovogodišnjem seminaru, trećem po redu, sudjelovalo je 30 dijecezanskih i redovničkih svećenika i 7 đakona koji su kroz radionice, diskusije i predavanja proširivali znanja i stjecali spremnosti za izazove koji ih čekaju u pastoralnom djelovanju.

Tijek predavanja i diskusija moderirao je generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije don Nikola Menalo. Na početku je sudionike pozdravio i ohrabrio u njihovu poslanju provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Jozo Grbeš.

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić u svom pozdravu osvrnuo se na „Direktorij za službu i život prezbitera“ koji doziva u svijest temeljne sastavnice koje su u središtu identiteta, duhovnog života i trajne izgradnje prezbitera.

Biskup je na početku zavalio svim svećenicima za služenje, darovani život Gospodinu, za hrabru i paradoksalnu prisutnost u svijetu. „Zašto hrabra i zašto paradoksalna? Hrabra – zbog toga što nastojite živjeti neke vrednote i na taj način drugima svjedočite da se isplati živjeti za Isusa i njegovu Radosnu vijest, a paradoksalna zbog toga što u svijetu hedonizma, konzumerizma, egocentrizma, nagriženom sekularizmom i liberalnošću stavova i pogleda nije baš suvremeno živjeti život u poslušnosti i beženstvu/celibatu, odnosno živjeti evanđeoske savjete siromaštva, čistoće i poslušnosti.

U tom i takvom svijetu nužno su nam potrebni ovakvi susreti i trajna izgradnja je s jedne strane odgovornost, vaša osobna, zatim i biskupova, ali trajna izgradnja je i odgoj. Više od ‘izgradnje’, odgoja, ovo je zapravo pratnja; pratnja na vašem životnom putu koja vam želi pomoći u suočavanju s izazovima i u susretima s drugima i drugačijima. Ovi su susreti potrebni kako bismo razvili osjećaj pripadnosti, jer svećeničku službu ne ostvarujemo za sebe i poziv na koji smo se odazvali nema smisla ako nije za druge“, naglasio je biskup Palić.

Biskup je, također, ukazao nazočnima i na aspekte afektivnosti i intelektualnosti u trajnoj izgradnji, zaključivši da su oni uvijek učenici, učenici u slušanju Gospodina. „Budimo ono što jesmo i ispunit ćemo svoju zadaću i biti sretni“, zaključio je svoj pozdrav biskup Palić.

Nakon pozdrava uslijedilo je prvo predavanje pročelnice studija Socijalnog rada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te voditeljice Obiteljskog centra pri biskupijskom Caritasu doc. dr. Anite Begić. Prof. Begić govorila je o važnosti komunikacije i radu na vlastitim emocijama. Nakon predavanja, uslijedila je radionica u kojoj su sudionici imali priliku reći kako pokazuju svoje osjećaje i kako se nose s njima u svom pastoralnom djelovanju.

Uslijedio je duhovni dio susreta: Večernja molitva i euharistijsko klanjanje.

Drugi dan seminara započeo je Službom čitanja i Jutarnjom molitvom. U prijepodnevnim satima, prof. Begić održala je drugo predavanje o temi „Osobne granice i samozaštita“, u kojemu je ukazala kako su osobne granice i samozaštita važan dio oblikovanja zdrave slike o sebi. Prof. Begić je govorila o načinu postavljanja osobnih granica, osvješćivanju vlastitih osjećaja i potreba, preispitivanju svojih uvjerenja, kao i asertivnom načinu komuniciranja.

Nakon kraće diskusije i stanke, biskup Petar Palić održao je završno predavanje o temi „Brinuti o sebi da bih mogao brinuti o drugima“. Predavanje biskup je započeo podsjećajući na dva izričaja iz starogrčke etike, epimeleia heautou i gnothi seauton, kao o smislu svetopisamskog načela: „Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.“ (usp. Lev 19, 18).

Zatim je biskup govorio o tjelesnom i duhovnom zdravlju, odnosno čistoći srca i ukazao na neke aspekte uravnotežene i zdrave svećeničke osobnosti u brizi za druge.

Euharistijskim slavljem, koje je predvodio mons. Palić u zajedništvu s provincijalom fra Jozom Grbešom i generalnim vikarom don Nikolom Menalom, uz izrečenu zahvalu voditelju „Franjevačke kuće molitve“ fra Josipu Vlašiću i pomoćniku fra Marku Galiću, završena je dvodnevna duhovno-obrazovna izgradnja svećenika, izvijestila je Mostarsko-duvanjska biskupija.