Budi dio naše mreže
Izbornik

Treći dan Pučkih misija u u Župi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

Trećeg dana Pučkih misija u zagrebačkoj Župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, u nedjelju 20. ožujka, misionari su slavili sve mise, a večernju je predvodio don Damir Stojić te se potom susreo s bratstvom Franjevačke mladeži.

Don Damir u homiliji je nedjeljna misna čitanja stavio i u kontekst čitanja tijekom cijele korizme. Potaknuo je vjernike na razmišljanje o pitanju koje im se često javlja, pitanje zašto Bog dozvoljava zlo. Povezao je tragedije iz misnih čitanja sa svakodnevnim ljudskim tragedijama koje mogu biti ljudska djela ili nesretni slučajevi. Napominje da Isus u Evanđelju isključuje uzročno-posljedičnu vezu između grijeha i tragedija koje se događaju, te da „naš Bog koji je uzeo križ i umro, može uzeti i zlo i učiniti dobro“.

Predslavitelj je vjernicima približio i Isusovu prispodobu iz Evanđelja te ih je upozorio da sebe trebaju staviti na mjesto smokve. Postojanje svakog čovjeka ima svoj početak, točno mjesto i vrijeme rođenja, trenutka kada je posađen te Bog daje svakome prostor i vrijeme da donosi plodove za koje će jednog dana odgovarati pred Bogom. Uz to postoje zagovornici, crkva, sveci, roditelji i prijatelji, koji kod Boga zagovaraju za svakoga. Svrha je posvećenje, spasenje svakog pojedinca.

Uz don Damira, misu je suslavio domaći župnik fra Roko Bedalov, OFM Conv. Pjevanje je predvodio zbor „Lirios“ pod vodstvom Sare Klikić.

Nakon mise misionar don Damir susreo se s članovima mjesnog bratstva Franjevačke mladeži kojima su se na susretu pridružila braća iz mnogih zagrebačkih bratstava. Članove Frame potaknuo je na redovitu molitvu, uputio ih je da bi trebali desetinu svoga vremena dati Bogu, provesti ga s njime u molitvi te je osobito naglasio važnost euharistijskog klanjanja. Posvjedočio je o svom putu i djelovanju u Družbi sv. Franje Saleškog te je komentirao aktualne događaje koji brinu mlade.

Pučke misije u Župi sv. Antuna Padovanskom održavaju se povodom proslave 100. obljetnice dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh i 90. obljetnice osnivanja župe. Misionari se svakog dana susreću s vjernicima u slavljenju mise te prigodnim susretima. Sutra, u ponedjeljak 21. ožujka, misionari će se susresti s pjevačima koji djeluju u župnim zborovima.