Budi dio naše mreže
Izbornik

Treći molitveni susret ciklusa "Lectio divina" u Osijeku

Osijek (IKA)

Treći molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa Lectio divina održan je 20. listopada u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju "Sveti Ivan Pavao II.

Susret je započeo zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. dr. Davor Vuković. 

Za temu susreta odabran je odlomak iz Markovog evanđelja koji donosi prispodobu o sijaču i o sjemenu zasijanom u četiri vrste tla (usp. Mk 4, 1-10). Tu prispodobu nalazimo također kod Mateja i Luke te predstavlja jednu od poznatijih Isusovih prispodoba, odnosno parabola. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo da Isus koristi zgodu iz svakodnevnog života kako bi slušateljima približio otajstva Kraljevstva Božjega. Isus i njegovi slušatelji morali su puno puta vidjeti galilejske seljake koji su sijali svoje njive. Pronađeni su zapisi da su pojedinci najprije sijali, a zatim zaoravali posijano, pa bi to pojašnjavalo zašto su jedne sjemenke pale uz put i pozobale ih ptice, druge u kamenito tlo pa se brzo sasušile, treće u trnje te su morale usahnuti prije punog uzrasta. Tek je četvrto sjeme palo na dobru zemlju i donijelo obilat rod. Uz važnost „sijača” i „sjemena”, naglasak toga teksta je i na „tlu” na koje je sjeme zasijano. Naime, slabi ili dobri rast sjemena uvelike ovisi o kvaliteti tla na koje pada zasijano sjeme, naglasio je dr. Vuković.

Isus učenicima pojašnjava kako je sjeme Riječ koja pada na različite vrste tla. Tlo smo mi, slušatelji, koji mogu biti poput dobre zemlje, ali i poput kamenitog i trnovitog, besplodnog tla. Opasnosti, odnosno mogući uzroci neuspjeha su jasno navedeni i njih se, uz Božju pomoć i milost, valja čuvati: djelovanje Sotone koji želi odnijeti zasijanu Riječ u ljudskom srcu; zatim nestalnost, nevolje i progoni koji mogu obeshrabriti slušatelje Riječi i onemogućiti da donesu roda. Na koncu, veliku opasnost, kako za učenike Isusovog vremena, tako i za nas danas, predstavljaju životne brige i problemi, zavodljivost bogatstva i materijalnih dobara, kao i požude i strasti koje izviru iz ljudskog srca. Ipak, ima nade. Oni koji Riječ čuju, slušaju, vjerom primaju, zadržavaju i obdržavaju, po njoj i uz nju ustrajno žive, donose poput dobre zemlje mnogo, preobilno roda, istaknuo je vlč. Vuković i sudionike pozvao na strpljivo, ustrajno i postojano življenje uz, u i sa živom Božjom riječi koja nam je blizu, u našim ustima i u našem srcu, a na osobit način u Svetom pismu, istaknuo je vlč. Vuković.

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju. Susret je završen zajedničkom molitvom. Na koncu susreta, vlč. Vuković je sudionicima darovao knjigu pod nazivom „Urbani monah. Lectio divina u svakodnevici“. Knjiga je djelo katoličkog vjernika laika Dinka Klasana, nastala nakon autorovog osobnog korjenitog obraćenja i uranjanja u Božju riječ i Sveto pismo. Sljedeći susret Lectio divina predviđen je za četvrtak, 3. studenoga, u 19.30 u pastoralnim prostorima Vikarijata u Osijeku.