Budi dio naše mreže
Izbornik

Tri Caritasa zajedno riješila stambeno pitanje potrebitom župljaninu u Rakitju

Sveta Nedelja (IKA)

Zahvaljujući suradnji Hrvatskog Caritasa, Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Caritasa Župe bl. Alojzija Stepinca, Bestovje-Novaki-Rakitje, potrebitom župljaninu koji je živio u derutnoj kućici, dodijeljen je stambeni modul, objavljeno je 16. ožujka 2023. na stranicama nadbiskupijskog Caritasa.

Potrebiti župljanin (74) je stjecajem nesretnih životnih okolnosti i nedaća živio sam i bolestan u derutnoj kućici bez vrata, prozora, struje, vode i sanitarnih prostorija. Minimalna socijalna pomoć jedva mu je dostajala, za hranu i lijekove te je bila nedostatna za plaćanje troškova struje i vode, koji su mu u međuvremenu isključeni.

Zimi bi se preko dana grijao kod susjeda, prijatelja i u jednom ugostiteljskom objektu, dok bi noći provodio zarobljen mrakom, vlagom i hladnoćom, sam, u neljudskim uvjetima i neizvjesnosti hoće li doživjeti novi dan.

Voditelj Caritasa Župe bl. Alojzija Stepinca Ivan Banek napominje da župni Caritas župljaninu pomaže u hrani, higijenskim potrepštinama i drvima za ogrjev. Međutim, njihove mogućnosti nisu velike jer je i u njihovoj župi sve više onih kojima je potrebna pomoć – zbog bolesti, starosti i samoće.

Na poticaj svetonedeljskog župnika i dekana preč. Božidara Cindorija pomoć pri rješavanju stambenog pitanja zatražili su od Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Caritasova socijalna radnica obišla je siromaha, nakon čega je u vrlo kratkom roku, početkom ožujka Hrvatski Caritas u dvorište dostavio stambeni kontejner.

„Nadamo se da ćemo uz pomoć Grada Svete Nedelje postići da se korisniku našega župnog Caritasa čim prije ponovno priključe struja i voda da bismo mu osigurali uvjete dostojnog stanovanja“, opisuje nastavak akcije Banek, zahvaljujući Hrvatskom Caritasu i Caritasu Zagrebačke nadbiskupije za žurnu reakciju i pomoć.