Budi dio naše mreže
Izbornik

Trinaesti utorak sv. Antunu Padovanskom u Sesvetskim Selima

Zagreb (IKA)

Na trinaesti utorak sv. Antunu 8. lipnja misno slavlje u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima predvodio je mr.sc. Milan Dančuo s Katedre liturgike Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Župnik Župe sv. Antuna Padovanskog, vlč. Antun Sente na kraju misnog slavlja pozvao je na Antunovski hod koji će početi 11.6. u 13 sati u Sesvetskim selima, a završit će na Svetom Duhu euharistijskim klanjanjem i slavljenjem.

“Što smo bliže svetkovini sv. Antuna Padovanskog koja nam se približava, to želimo i više oraspoložiti naša srca i zamoliti da nas dar Božje ljubavi u našem srcu da po primjeru sv. Antuna doista vidimo poticaje i za naš život”, rekao je uvodeći u homiliju vlč. Dančuo te istaknuo u nastavku da nas sv. Antun u svojem liku nadahnjuje svojom blagošću i poniznošću, a opet i dubina njegovih riječi koliko je živio radosno i ispunjeno darom Božje ljubavi te svojim djelima pokazao tu ljubav i pripadnost Kristu. “Stoga danas, kada želimo napraviti korak u duhovnoj pripravi za proslavu njegova blagdana, postavimo si pitanje što je njega nadahnjivalo da je znao predati u potpunosti svoj život u Kristove ruke. Nije bio neki superheroj već čovjek poput nas, ali znao je svojim djelima i ljubavlju pokazati da živi u potpunosti za Krista. Želimo na ovom putu duhovne priprave zamoliti sv. Antuna da nam i dalje bude uzor. Zamolimo da nas ispuni svojom riječi i snagom da i mi krenemo tim putem. Kada molimo zagovor sv. Antunu nadam se da to nije samo kada izgubimo neku stvar već da nas njegov zagovor vodi kroz život. Prepoznajmo da je on živio u potpunosti u skladu s tom Božjom riječju koju i mi svake nedjelje slušamo.”, rekao je vlč. Milan Dančuo.

“U nedjelju smo proslavili svetkovinu Duhova, zaključili uskrsno vrijeme i spoznajemo da se naša vjera ne živi samo za velike blagdane nego da ćemo svoju opredijeljenost za Krista pokazati u redovitosti svakodnevice, svakoga dana našim djelima i riječima svjedočiti da pripadamo Kristu, baš poput sv. Antuna. Toliko je poticaja i misli kojih se može podijeliti koja su me potaknula danas da otvorim svoje srce Bogu u toj pripremi za blagdan sv. Antuna. Kada je Ilija lutao po zemlji u neimaštini došao je u kraj u kojem žive pogani i obratio se da mu poda malo kruha. Ta je udovica ionako već živjela skromno, a on joj dolazi i moli da ono malo što ima da mu prvo da. Ne treba nas začuditi njezina reakcija, ona se žali, ali Ilija je tješi i potiče te uvjerava da će Gospodin providjeti i njoj. Vjerujem da je svaki događaj zapisan u Svetome pismu nešto konkretno govori i nama. Vjerujem da se često možemo prepoznati u biblijskim čitanjima i danas. Vjerujem da u tim čitanjima prepoznajemo dinamiku i naših života. Dolazak Božjeg čovjeka u potpunosti mijenja njezin život. Bilo je potrebno samo malo povjerenja, pouzdanja da će se to ostvariti da bi i ona u konačnici mogla dobiti pregršt brašna i ulja i tako svakodnevno prehranjivati sebe i svoga sina”, naglasio je vlč. Dančuo.

Na kraju homilije velečasni Dančuo istaknuo je da je sv. Antun znao prepoznati dar Božje ljubavi u svome životu. “Božje svjetlo i dar njegove ljubavi treba nam biti ispunjenje i radost. Kada dolazimo pred sv. Antuna i ugledamo se u njegovo lice blagosti, poniznosti, ali i uzvišenosti, valja nam se zapitati što je on to činio i živio konkretno da ga je Isus toliko oduševljavao i vodio kroz život? Nije bio neki superjunak, bio je čovjek poput nas, ali je znao prepoznati dar Božje ljubavi u svome životu. Zato ga zamolimo da nas zagovara pred Gospodinom, da se u njegovom životnom primjeru i mi možemo oduševiti, da možemo zamoliti Gospodina da taj stav poniznosti i jednostavnosti ne bude nešto što nam Bog nameće, nešto što nije u skladu s ovim svijetom nego da bude autentičan način našeg kršćanskog života, istinska radost koju nam Gospodin daje i da nas Božja snaga i mir ispunjavaju na način da živimo kao istinski i radosni kršćani”, zaključio je vlč. Milan Dančuo.