Budi dio naše mreže
Izbornik

U Beogradu zasjeda Mješovita međunarodna komisija za teološki dijalog između Katoličke crkve i Pravoslavne crkve

Beograd (IKA)

Glavna tema plenarnog zasjedanja je teologija koinonije, odnosno zajedništva

Beograd, (IKA) – U Beogradu se od 18. do 25. rujna održava 9. plenarno zasjedanje Mješovite međunarodne komisije za teološki dijalog između Katoličke Crkve i pravoslavnih Crkava. Kako je priopćilo Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana katoličke i pravoslavne članove Komisije u sjedištu Patrijarhata Srpske pravoslavne Crkve osobno je pozdravio patrijarh SPC-a Pavle.

Susretom u Beogradu Komisija nastavlja svoje radove nakon plenarnog zasjedanja održanog u srpnju 2000. u Baltimoreu u SAD-u. Od 13. do 15. prosinca, ističe se u priopćenju, službeni teološki dijalog između Katoličke crkve i Pravoslavne crkve, kojim, s pravoslavne strane, koordinira carigradski ekumenski patrijarh, označio je početak ove nove faze sjednicom Mješovite koordinacijske komisije pri toj Komisiji, koja je imala zadatak pripremiti plenarno zasjedanje u Beogradu i odrediti temu koja će se obrađivati.

Ponovno pokretanje dijaloga bilo je moguće zahvaljujući stalnom posredovanju i uvjeravanjima od strane pape Benedikta XVI., zauzimanju ekumenskog patrijarhata i mnogim susretima i suradnji između Katoličke crkve i pojedinih pravoslavnih Crkava. Mješovita koordinacijska komisija je odredila da, u kontinuitetu s dosadašnjim radom Komisije, glavna tema plenarnog zasjedanja bude teologija koinonije, odnosno zajedništva, te da tu temu treba dalje proučavati kako bi se omogućila dublja rasprava o dva međusobno povezana i središnja pitanja za odnose između dvaju Crkava: primat Rimskog biskupa i tema unijatizma, kao i druga otvorena pitanja.

Na zasjedanju Komisije u Beogradu proučavat će se također nacrt dokumenta pripremljenog u Moskvi 1990. na temu Crkvene i kanonske posljedice sakramentalne naravi Crkve: koncilijarnost i autoritet u Crkvi.

U četvrtak 21. rujna 29 članova koji sudjeluju na plenarnom zasjedanju sudjelovat će na pravoslavnom bogoslužju na blagdan Rođenja Majke Božje, a u subotu 23. rujna pravoslavni članovi sudjelovat će na misi u katoličkoj katedrali u Beogradu, dok će u nedjelju 24. rujna katolički članovi sudjelovati na bogoslužju koje će predvoditi pravoslavci.

Komisiji predsjedaju kardinal Walter Kasper, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i metropolit Pergama (Carigradski ekumenski patrijarhat) Ioannis i ima dva tajnika: metropolitu Gennadiosa i mons. Eleuterija F. Fortina, podtajnika Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana.