Budi dio naše mreže
Izbornik

U Blatu na Korčuli svečano proslavljen blagdan bl. Marije Propetoga

Blato na Korčuli (IKA)

U rodnom mjestu bl. Marije Propetoga 9. srpnja središnju euharistiju predslavio je hvarski biskup Petar Palić.

Proslava blagdana započela je jutarnjim euharistijskim slavljem u blaženičinom svetištu. Predslavio ga je vlč. Robert Jugović, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji u zajedništvu s o. Markom Bobašem, dominikancem iz Korčule. U slavlju su sudjelovale sestre Družbe Kćeri Milosrđa, nekolicina vjernika. U ime Caritasa Dubrovačke biskupije sudjelovale su ravnateljica Sanja Šanje i njezina zamjenica Marija Đurović. Članovi toga Caritasa redovito hodočaste u Blato o blagdanu svoje zaštitnice – bl. Marije Propetoga.

U homiliji je predslavitelj istaknuo blaženičine tri osobine: svoj uzor kršćanskoga života našla je već u roditeljima, tragala je za biserjem koje je Bog sakrio u njezin život i pouzdano je vjerovala u Božju providnost toliko da se ničim nikada nije dala obeshrabriti. Poučnom pričom o dvojici braće koja su se posvađala i stolaru koji je između njihovih dvorišta napravio most, oslikao je blaženicu kao most između Boga i ljudi. Pozvao je svakoga da se upita je li spreman kao blaženica izgrađivati mostove između ljudi i između sebe i Boga.

Proslava je nastavljena prijepodnevnim euharistijom u župnoj crkvi Svih svetih koju je predslavio don Josip Barišić, župnik Župe sv. Nikole u Ćilipima. U koncelebraciji su bili don Frano Markić, župnik Župe sv. Marije Magdalene u Putnikoviću, don Mario Karatović, župnik Župe sv. Josipa u Veloj Luci, vlč. Robert Jugović, župnik Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji i vlč. Marinko Prstec, svećenik varaždinske biskupije. Pjevao je zbor mladih „Stope“.

U poslijepodnevnim satima dubrovački biskup Mate Uzinić blagoslovio je novouređenu dvoranu u župnoj kući, a u 18:30 su na Plokati izvedeni Blatski tanac i viteška igra Kumpanjija. Uslijedila je procesija s relikvijarom bl. Marije Propetoga iz svetišta do Plokate. U njoj su sudjelovali bratimi obje blatske bratovštine, Kćeri Milosrđa, dominikanke iz Korčule, ministranti, svećenici, mons. Uzinić i mons. Palić. Pjevao je veliki župni zbor pod vodstvom s. M. Juliane Beretić, a svirao je Frano Bosnić.

Nakon završnoga blagoslova u procesiji je u blaženičino svetište prenesen njezin relikvijar te je položen na oltar, čime je završena i ovogodišnja proslava njezina blagdana, nešto skromnija zbog pandemije koronavirusa.