Budi dio naše mreže
Izbornik

U Gvozdu obilježena prva obljetnica smrti pokojnog župnika fra Tomislava Jurića

Gvozd (IKA)

Na četvrtu nedjelju došašća župljani Župe sv. Petra i Pavla u Gvozdu, predvođeni župnikom fra Marko Hrgotom, u nedjelju 19. prosinca obilježili su prvu obljetnicu smrti bivšeg župnika fra Tomislava Jurića.

Sjećanje na prvu obljetnicu blago u Gospodinu preminuloga župnika fra Tomislava Jurića kojega je Gospodin pozvao upravo na njegov rođendan 19. prosinca 2020.

Bio je to maleni znak zahvalnosti pokojnom župniku fra Tomislavu, članu Franjevačkog reda i provincije Bosne Srebrene, koji je pratio prognane Hrvate iz Bosne u Vojniću, Tušiloviću, Krnjaku i Gvozdu i koji se svojom predanošću posvetio naviještanju evanđelja i ohrabrivanju prognanika te gradnji sakralnih objekata.

Upriličene su dvije svete mise. Ranu misu predvodio je mladi župnik fra Marko Hrgota, a propovijedao je fra Tomislavov prijatelj policijski kapelan don Ivo Borić koji je naglasio u propovijedi fra Tomislavovu ljubav prema Bogu, Crkvi i na poseban način prema domovini Hrvatskoj. S posebnim naglaskom je naglašeno da je fra Tomislav bio ponizan, što je i sadašnji župnik fra Marko naglasio rekavši da je “velika milost Božja da ga je na njegov zemaljski rođendan rodio za nebeski”.

Don Ivo Borić proslavio 70. rođendan

Misu u 11 sati za preminulog fra Tomislava predvodio je njegov poznanik, vojni kapelan iz Karlovca vlč. Ivan Blaževac, a propovijedao je don Ivo Borić. Ova oba slavlja svojim je glasom, uz župni zbor sv. Petra i Pavla, uzveličao je fra Marko gregorijanskim antifonama koje se pjevaju u vrijeme došašća, te su i time vjernici pokazali – zajedno sa svojim župnikom – veliku zahvalnost prema fra Tomislavu.

Ovom prigodom, fra Tomislavov prijatelj don Ivo proslavio je svoj 70. rođendan, te su mu župnik fra Marko i župljani priredili ugodno iznenađenje. Na misi su sudjelovali predstavnici crkvene i civilne vlasti, među kojima i predstavnici policijskih postaja Gvozda i Gline.

Župnik i svećenici Glinskog dekanata svojom su nazočnošću zahvalili don Ivi na suradnji, a župnik fra Marko ga je u toj prigodi iz milja i dragosti, zbog lijepe suradnje s policijskim kapelanom i policijom, nazvao „stari vuk“.