Budi dio naše mreže
Izbornik

U HAZU-u predstavljen zbornik o bugarsko-hrvatskim znanstvenim, kulturnim i duhovnim vezama

Zagreb (IKA)

Zbornik o bugarsko-hrvatskim znanstvenim, kulturnim i duhovnim vezama / Българо-хърватски научни, културни и духовни връзки / Bulgarian-Croatian scientific, cultural and spiritual relations predstavljen je u srijedu 22. rujna 2021. u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Riječ je o zborniku radova s Međunarodne znanstvene konferencije u povodu 150. godišnjice osnutka Bugarske akademije znanosti, održane u Sofiji, 17. i 18. lipnja 2019. Zbornik je tiskan u Sofiji 2021., a izdavač je Bugarska akademija znanosti, Institut za balkanistiku s Centrom za trakologiju. Zbornik obuhvaća 21 rad bugarskih i hrvatskih autora (znanstvenih i kulturnih djelatnika iz različitih akademskih i kulturnih ustanova iz Hrvatske i Bugarske), a rezultat su rada na zajedničkim projektima Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU-a, Odsjeka za povijest hrvatske književnosti Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU-a i Instituta za balkanistiku s Centrom za trakologiju Bugarske akademije znanosti. Urednici su Svetlozar Eldarov, Antoaneta Balčeva, Irina Ognjanova, Ljudmila Mindova.

Uvodnu riječ održao je predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt koji je podsjetio na tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa Hrvata i Bugara i njihovih dviju akademija koji su rezultirali i suradnjom bugarskih i hrvatskih znanstvenika u kontinuiranom istraživanju uzajamnih poveznica dvaju naroda.

Zbornik su predstavili dr. sc. Irina Ognjanova, dr. sc. Damir Karbić i dr. sc. Tihana Luetić.

Radovi su o hrvatsko-bugarskim znanstvenim, kulturnim i duhovnim odnosima od srednjega vijeka, preko preporodnog razdoblja, vremena formiranja građanskog društva u 19. stoljeću, pa do međuratnog i ratnog razdoblja sve do suvremenosti. Rasvjetljavaju se različita pitanja iz područja kulturne razmjene te niz povijesnih paralela oba naroda preko umjetničko-književnih veza, religijsko-političkih odnosa, do širih kulturnih relacija Hrvata i Bugara. Objavljivanjem zbornika nastavljena je višegodišnja uspješna povijesna i književnopovijesna suradnja hrvatskih i bugarskih znanstvenika, koja u kontinuitetu traje već više od dvadeset godina. Osim svoje znanstvene vrijednosti, zbornik bi širu čitateljsku publiku mogao pronaći i među pripadnicima bugarske manjine u Zagrebu, u akademskoj zajednici, među slavistima, povjesničarima, profesorima i studentima, te prevoditeljima, književnicima i drugim kulturnim djelatnicima, zainteresiranim za teme zajedničke prošlosti Hrvata i Bugara.

Na predstavljanju zbornika bila je i bugarska veleposlanica u Hrvatskoj Genka Georgieva i predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u Republici Hrvatskoj Raško Ivanov.