Budi dio naše mreže
Izbornik

U Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića održana prva adventska kateheza o obitelji

Šibenik (IKA)

Prva adventska tribina utorkom o braku i obitelji održana je u utorak 30. studenoga 2021. u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku (crkva sv. Frane).

U Godini obitelji Amoris laetitia, tijekom došašća, redovnici Samostana sv. Frane u Šibeniku organiziraju četiri kateheze o temi braka i obitelji. Tema prve kateheze namijenjene obiteljima, bračnim parovima, zaručnicima i onima koji planiraju sklapanje svog braka bila je „Brak kao mjesto Božje objave“. Katehezu su održali župnik Župe sv. Petra na Vidicima fra Željko Klarić te gvardijan samostana i rektor svetišta fra Ivan Bradarić.

Govoreći o prvim poglavljima Knjige Postanka fra Ivan je iznio egzegetsko tumačenje primijenjeno na brojne aktualne situacije ljudske ljubavi, kao mjesta čovjekova cjelovitog životnog ostvarenja. Fra Željko je govorio o zajedništvu muškarca i žene kao putu potpunoga čovjekova ostvarenja, nasuprot samoći koja je često obilježje suvremenoga čovjeka. Zajednički život i brak upisan je u ljudsku osobu kao poziv i unutarnja potreba svakoga čovjeka za ostvarenjem u ljubavi u drugoj osobi. Bračna ljubav prema istini upisanoj u Knjizi Postanka zahtijeva jednost, jednakost i otvorenost životu, poručili su predavači.

Sljedeći susret održat će se u crkvi sv. Frane u Šibeniku u utorak 7. prosinca a tema je „Brak i novost života“.

Godina obitelji, koju je proglasio papa Franjo, traje od svetkovine sv. Josipa, 19. ožujka 2021., a bit će zaključena 26. lipnja 2022. kada će se u Rimu održati 10. Svjetski susret obitelji.