Budi dio naše mreže
Izbornik

U Krašiću proslavljena 124. obljetnica rođenja bl. Alojzija Stepinca

Krašić (IKA)

U Župi Presvetog Trojstva u Krašiću u nedjelju 8. svibnja svečano je proslavljena 124. obljetnica rođenja blaženog kardinala Alojzija Stepinca. Ujedno je obilježen Dan općine Krašić i Osnovne škole „Kardinal Alojzije Stepinac“.

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je preč. Željko Faltak, rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu koji je u rodnu župu bl. Stepinca došao s bogoslovima.

Preč. Faltak u homiliji je povezao Nedjelju Dobroga Pastira, Majčin dan, rođendan bl. Alojzija Stepinca te Dan Općine Krašić i Osnovne škole „Bl. Alojzije Stepinac“.

Govoreći o Nedjelji Dobroga Pastira, pojasnio je da razlog proslave nalazimo u činjenici „da u Isus pronalazimo svo značenje i smisao našeg djelovanja i življenja“. Dobri Pastir kao slika govori nam o nekome tko je brižan, tko ima jasnoću smjera, koji zna povesti, koji vodi računa o svakome, rekao je preč. Faltak povezavši te osobine s bl. Alojzijem Stepincem.

„Ima li većeg svjedočanstva kako živjeti pastirsko predanje od bl. Alojzija Stepinca koji je nasljedovao Isusa Krista upravo onako kako je to Krist zaželio, da preda svoj život za svoj narod, za svoje vjernike“, primijetio je propovjednik.

„Pastir ima jednu dimenziju koja se može povezati s današnjim danom, a to je dimenzija majčinske ljubavi. Majka koja zna oplakati svoje dijete može još bolje razumjeti što znači predati sebe, žrtvovati sebe za drugoga“, rekao je preč. Faltak, navevši primjer ljubavi majke Barbare koja je izmolila zvanje za bl. Alojzija Stepinca.

Preč. Faltak pozvao je na molitvu za nova svećenička i redovnička zvanja. „Život Crkve ovisi o onima koji će imati mogućnost ili ambijent u kojem će moći prepoznati da ih Bog zove i gdje će imati podršku da se mogu odazvati. To su naši mladi“, rekao je.

Govoreći iz iskustva rektora Bogoslovije kazao je da osobno vidi kako Bog zove mnoge, međutim u današnjem vremenu mnogi nailaze na teškoću ambijenta. „Oni koji razmišljaju o duhovnom pozivu ponekad nemaju ni obiteljsku podršku, nekad ni ambijent župe gdje će izgraditi određeno samopouzdanje da bi mogli slobodno i svjesno reći ‘da’, odazivam se na taj poziv. Mnogi mladi svjedoče da razmišljaju o duhovnom pozivu, ali u toj dobi pomalo budu i stigmatizirani, i onda to razmišljanje pokušavaju potisnuti. Kasnije se s iznova postavljenim pitanjima, neki i kad već završe fakultet, susreću s unutarnjim darom da ih je Bog pozvao. Ali, tada im je puno teže donijeti tu odluku. Nekoliko puta su mi rekli ‘Da sam barem imao malo podrške od nekoga bilo bi mi lakše odlučiti se’“, naveo je preč. Faltak poteškoće pri odlučivanju za duhovni poziv, pozvavši vjernike na molitvu „da možemo i mi uvijek iznova biti podrška i pratnja ne samo onima koji idu putem svećeničkog i redovničkog zvanja, nego da i mi kršćani budemo jedni drugima suputnici“.

„Dok i sami želimo pronalaziti značenje zbog čega ima smisla živjeti kršćanstvo mi molimo zagovor bl. Alojzija Stepinca da nas zagovara na tome putu. Utecimo se i milosrđu našeg Dobroga Pastira da nas on svojom milošću prati kad god zastanemo u tome i kad nam je teško“, potaknuo je preč. Faltak.

Na misnome slavlju sudjelovali su izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zastupnica Marijana Petir.

Zahvalno euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvodit će preč. Nikola Jurković, gornjostubički župnik i dekan Stubičkog dekanata koji dolazi u Krašić zajedno sa Zborom mladih iz Župe Gornja Stubica.

Proslava Stepinčeva rođendana bit će zaključena u 20 sati koncertom Tomislava Bralića i klape „Intrade“. Ulaz na koncert je slobodan, a umjesto ulaznica moći će se ostaviti dobrovoljni prilog za Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca odnosno Spomen-zbirku koja će se napraviti u potkrovlju Spomen-doma.