Budi dio naše mreže
Izbornik

U Krašiću započela devetnica kao priprava za blagdan bl. Alojzija Stepinca

Krašić (IKA)

Uoči blagdana blaženog Alojzija Stepinca koji se slavi 10. veljače, u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću u utorak 1. veljače pobožnošću križnoga puta i misnim slavljem počela je devetnica kao priprema za proslavu Stepinčeva.

Nakon križnoga puta na otvorenom ispred crkve, euharistijsko slavlje na početku devetnice predvodio je dojučerašnji župnik Župe svetoga Mihaela Arkanđela u Zagrebu-Dubrava i dekan Remetskoga dekanata preč. fra Branko Lipša, OFMCap. Redovnik je Hrvatske kapucinske provincije svetoga Leopolda Bogdana Mandića. Rođen je 5. siječnja 1968. godine u Varaždinu. Za svećenika je zaređen 1995. godine u Zagrebu. Na službi je bio u Varaždinu 10 godina i u Osijeku 6 godina. Donedavno je (od 2011.) služio kao župnik Župe svetoga Mihaela Arkanđela u Zagrebu-Dubrava, a od 19. kolovoza 2021. preuzeo je službu župnika Župe sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Dubravi, koja je i nastala iz Župe svetoga Mihaela Arkanđela.

Kardinal Stepinac osnovao župu u Dubravi

Uz preč. fra Branka Lipšu, na misnom slavlju koncelebrirao je upravitelj župe u Krašiću vlč. Ivan Vučak.

Na početku homilije, fra Branko upoznao je okupljene vjernike s činjenicom da je upravo kardinal Stepinac 1942. godine osnovao župu iz koje on dolazi – svetoga arkanđela Mihaela u zagrebačkoj Dubravi, odnosno o poveznici hrvatskoga blaženika i crkve u Kapucinskoj ulici u Zagrebu.
„Danas započinjemo devetodnevnu pripravu za naš čitavi hrvatski narod, veliku pripravu, veliko slavlje. Slavlje čovjeka vjere. Slavlje blaženoga Alojzija Stepinca, mi dolazimo vama u goste iz Dubrave. Važno je naglasiti vezu između vašeg sina iz Krašića i nas iz Dubrave, mi smo također njegova djeca. Bez obzira što su se mnogi protivili, on je imao hrabrosti za vrijeme Drugoga svjetskog rata graditi crkvu u livadi. U kukuruzištu. Crkvu posvećenu svetom Mihaelu arkanđelu. I 1. siječnja 1942. godine on je tu crkvu osnovao i osobno blagoslovio. I doveo nas kapucine kako bi kapucini vodili tu župu“.

Potom je istaknuo da je tada u cijelom tome području bilo oko 3 tisuće ljudi, a danas ih ima gotovo 190 tisuća, te da je iz te Dubrave, s te livade, nastalo šest župa.

No, propovjednik ističe da je posebno zanimljivo zašto je Stepinac na istočni dio Zagreba postavio Župu sv. Mihaela Arkanđela.
„Samo zbog jednoga razloga – da sveti Mihael čuva grad Zagreb od istoka. I zato vitraj iznad oltara koji se nalazi u župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela odražava Stepinca. Naime, svaki sveti Mihael ima mač i ima vagu, samo sveti Mihael u Dubravi nema vage. U lijevoj ruci sv. Mihael drži zagrebačku katedralu. Želio je Stepinac time poručiti da samo zagovor svetog Mihaela može štititi grad Zagreb od istoka. Mislim da je to dobra poveznica i razlog zašto mi ljudi iz Dubrave i te kako štujemo našega, rekli bismo, voditelja Dubrave – blaženog Alojzija Stepinca“, istaknuo je fra Branko.

Blaženi Alojzije Stepinac nam želi reći: Budite Hrvati, ali budite kršćani

Potom je pozvao vjernike da se pouzdaju u našega blaženika i ugledaju se u njegovu vjeru u Isusa Krista i Katoličku Crkvu.
„Hrvatski narode, koji trpiš od 40-tih godina nadalje, u Stepincu crpi snagu, vjeru, jer njegova vjera je pouzdanje u Gospodina – njegova je ona poznata „U tebe se Gospodine uzdam. Što nam to večerašnja Riječ Božja želi poručiti? Nismo li mi često puta puni sebe, zaboravili na vjeru, često puta nam je sve važnije od Gospodina, i potresi i poplave i tolike nedaće i pandemije. Sve što nam utjeruje strah, nema više nigdje slobode djece Božje. Ali kao da nam evanđelje želi reći – vjeruj! Bog svoje nikad ne ostavlja, to ono što je Stepinac živio. I kada su ga optužili, kada su ga napadali, kada su ga mrzili jer se za Papu borio, kada Tito očekuje da se udalji od Rima i bude gazda hrvatske Crkve. Stepinac na to kaže: Crkva bez Pape ne postoji! Mi imamo Papu, to je Papa u Rimu. Crkva koja ne priznaje Papu u Rimu nije katolička, nije opća, nije sveopća! Nego je poput pravoslavne – državna crkva. I počinju progoni, počinju laži. Bez obzira što je Stepinac tijekom rata štitio Srbe, Židove i Rome, kao i tristo svećenika iz Slovenije spasio kad su ih komunisti otjerali i udomio ih u domovini Hrvatskoj – na kraju završava kao zločinac. No ono jedino što je jedino bitno su riječi Stepinca: Moja je savjet čista! Moja je vjera Isusova i za tu vjeru ako treba i umrijeti danas“, rekao je fra Branko Lipša, te homiliju zaključio pozivom vjernicima na obnovu svoje vjere.

„Imajmo pouzdanja, povjerenja, budimo otvoreni Bogu jer On sve, jer Bog promatra svari dublje u našem životu i Bog vodi svakoga od nas. Ako mu dopustimo, samo ako mu srce otvorimo, samo ako se na Boga oslonimo. To nedostaje današnjem čovjeku. Zato je ovo je poseban trenutak milosti – presveta euharistija. To je najveća molitva Crkve, tu se Nebo s ovozemaljskom Crkvom spaja. Tu je naš blaženi Alojzije Stepinac s nama, koji nas zagovara, koji nas čuva, štiti, koji nam želi reći: Budite Hrvati, ali budite kršćani. Jer danas se to gubi, gubi se vjera. Danas je sve moderno, danas je sve u užitku, nema križa. Kada društvo izgubi križ, obitelj više nije vrijednost. Zato molimo Gospodina u ovoj presvetoj euharistiji da nam srce vrati križu jer onda ćemo znati voljeti i ljubiti jedni druge. Amen“.