Budi dio naše mreže
Izbornik

U Krku proslavljena svetkovina sv. Kvirina

Krk (IKA)

Svečanim misnim slavljem u krčkoj katedrali proslavljena je u utorak 4. lipnja svetkovina zaštitnika Krčke biskupije sv. Kvirina. Misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović, izvijestila je Krčka biskupija.

Suslavili su krčki biskup Ivica Petanjak, riječki nadbiskup Mate Uzinić, porečki i pulski biskup Ivan Štironja, apostolski vikar Bengazija i Cirene iz Libije mons. Sandro Overend Rigillo, OFM, dijecezanski upravitelj gospićko-senjski preč. Richard Pavlić i 45 svećenika i redovnika s područja Krčke biskupije. Prisustvovao je i krčki biskup u miru Valter Župan.

Na početku misnog slavlja biskup Petanjak pozdravio je okupljene biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, predstavnike civilnih vlasti te narod koji je, kako je rekao, došao još jednom proslaviti svog zaštitnika i izreći mu svoje molitve i zahvale. Posebno je zahvalio mons. Glasnoviću na spremnosti da predvodi slavlje.

Mons. Glasnović u propovijedi je istaknuo kako današnji čovjek živi u vremenu velikih prirodnih nepogoda, ratova, nesloge i kako sve to utječe da se osjeća obeshrabrenim. Trudimo se svoj život osmisliti, ostvariti, ozdraviti dušu i spasiti život, primiti i darivati ljubav, potaknuo je.

„Čovjek, koji želi sebe sama do dna shvatiti, mora se sa svojim nemirom i nesigurnošću, čak i sa svojom slabošću i grešnošću, sa svojim životom i smrću, približiti Kristu. Ući u Krista čitavim svojim bićem. Prihvatiti svu stvarnost utjelovljenja i otkupljenja kako bi iznova pronašao samoga sebe. Upravo je to učinio sv. Kvirin“, istaknuo je biskup.

Vjernicima je zatim približio život sv. Kvirina, njegovo mučeništvo i štovanje koje se, kako je istaknuo, vrlo brzo proširilo. „Sveci su oni koji ljube i oni koji su slobodni. Budući da vole čovjeka, oni neizmjerno trebaju Boga. Surađuju s Bogom u spašavanju duša. Mučenik je pak znak najveće ljubavi. On svjedoči vjeru u Krista sve do darivanja vlastita života, da potvrdi istinitost evanđelja“, naglasio je te dodao da danas priznati se Isusovim može dovesti do progonstva.

„Biti u svijetu, a ne od svijeta je ljudska razapetost i izvor mnogih muka i križeva. Svijet sa svojim idolima i prioritetima ne može odobriti vjernički način postojanja i djelovanja. Imajmo vjere, braćo i sestre! Borba u kojoj se nalazimo jest iskušenje samoga živoga Boga. Borimo se u ovom životu da bismo bili okrunjeni u budućem. Neka nam ništa ne bude važnije od Krista. Samo onaj tko pronađe put k Isusu, pred njim se otvori i ustraje do kraja, taj će se spasiti. Pozvani smo vjerovati u Božju svemoć skrivenu u križu, odreći se svojih želja pa ćemo tako biti vedriji, mirniji, velikodušniji, spremniji oprostiti drugima, znat ćemo što trebamo reći“, istaknuo je mons. Glasnović.

„Danas možda nismo pozvani na mučeništvo koje uključuje smrt, već na svakodnevno darivanje života za Krista koje podrazumijeva ne zanijekati ga svojim riječima i dijelima, zauzeti se za slabije, vršiti svoje dužnosti s ljubavlju… Na putu smo prema vječnosti. To na putu sugerira nam da se ne bi trebali zaustavljati i opterećivati zemaljskim brigama, problemima, novcem… svime onime što ćemo za sobom ostaviti. Da bismo brzo hodali potrebno je da smo lagani. Isus nas poziva na slobodu srca koja se rađa u žrtvi i kajanju, približavanju Bogu tako što ćemo uskladiti naše misli, riječi i djela s Božjima. Evo nam zadatka i poslanja za cijelo vrijeme našega života“, rekao je propovjednik.

„Nije veličina čovjeka u tome koliko je slavan, uspješan, bogat, nego u tome koliko je nalik svome Učitelju Isusu Kristu, u služenju, uzimanju križa i spremnosti da ponizi sebe i ustraje do kraja. Sveti Kvirin je bio hrabar u svjedočenju i nasljedovanju Krista. Dopustimo Isusu da nas iznutra ispuni njegovo svjetlo, da i nama slabima pomogne da u životu odvažno ispovijedamo njegovo Ime. Kad pobijedimo oholost, otvoren će nam biti put za susret s Bogom i bližnjima jer bez pobjede nad vlastitim ‘ja’ nećemo moći biti slobodna djeca Božja koja vrše volju Oca na nebesima“, zaključio je biskup, istaknuvši da u tome pomaže primjer sv. Kvirina.

Pjevanje na euharistiji animirao je katedralni zbor. Čitanja su pročitali Marijana Katunar i Renato Gunjević, Evanđelje vlč. Milivoj Guszak, molitvu vjernika Ljiljana Vasilić, a psalam je otpjevao Nikica Jurina, izvijestila je Krčka biskupija.