Budi dio naše mreže
Izbornik

U Metkoviću slavljena misa za branitelje o obljetnici ustrojavanja 116. brigade

Metković (IKA)

U povodu 32. obljetnice osnutka 116. brigade, u Metkoviću je na Nedjelju Krista Kralja, 26. studenoga 2023., slavljena misa za branitelje.

U crkvi sv. Ilije je od prijepodnevne mise do večernje mise za branitelje bio izložen Presveti Oltarski Sakrament.

Večernju misu predslavio je župni vikar fra Marko Pudar.

„Današnja svetkovina Krista Kralja, ujedno je i kritika svakom naumu i svakoj ideologiji koja želi silom vladati, bilo svjetovno ili crkveno! Govorimo, kako je potrebno uvesti u naš svijet više pravde, poštenja, ljudskog dostojanstva, mira, ljubavi i solidarnosti. To je istina! Treba nastojati oko toga da se naš svijet pokrene, da ne popušta npr. neoliberalizmu ili kapitalizmu, koji priznaje jedino zaradu, moć i novac samo za sebe“, naglasio je u homiliji fra Marko.

Velika većina nas, misli i razmišlja o naglašavanju ljudskih i kršćanskih vrednota, no, često te naše priče, mišljenja i razmišljanja završavaju samo na riječima, a od lijepih se riječi i dobrih nakana ne živi. Dobre nakane, ne donose ploda same od sebe, tako se i naš svijet neće promijeniti sam od sebe ako ga svi mi, svaki ponaosob, ne pokrene i ne promijeni. Drugim riječima, svijet mijenjamo, mijenjajući najprije sebe, svoj vlastiti život i svoje ponašanje. Uvijek je potrebno krenuti od sebe izgrađivati u –sebi istinu, mir, pravdu u ljubav, mijenjati sebe u tom smjeru, jer, tek ćemo tada moći mijenjati naše okružje, a to je onda naša suradnja s Kristom, suradnja u izgrađivanju novoga svijeta – Kraljevstva Božjega na dobrobit sviju. Danas se posebno molimo Kristu Kralju, da u nama poraste vjera, da očima vjere, u onima na našem životnome putu, prepoznamo skrivena Krista, našega Kralja i našega budućega sudca – poručio je fra Marko.

Pjevanje je predvodio župni zbor.

U jutarnjim satima na Gradskom groblju sv. Ivana Nepomuka, pred središnjim križem, predstavnici Grada Metkovića, 116. brigade HV-a, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, političkih stranaka, policije i vatrogasaca, položili su vijence i upalili svijeće, povodom obilježavanja obljetnice osnutka 116. brigade HV-a, koja je ustrojena 17. studenog 1991.

OSTALI DOGAĐAJI U ŽUPI SV. ILIJE

Istoga dana, u župnoj crkvi otvorena je izložba o euharistijskim čudima diljem svijeta bl. Karla Acutisa.

U petak 24. studenog, na šezdesetu obljetnicu postavljanja orgulja, dječji zbor sa s. Milom Deak predvodio je pjevanje na misi koju je predslavio don Mato Brečić, te je potom održao mali koncert.

U subotu 25. studenog župna zajednica proslavila je svetkovinu posvete župne crkve, koja se slavi od 31. prosinca 1903. odlukom Biskupijskog ordinarijata. Misu je predslavio don Mato Brečić. Crkvu sv. Ilije je na blagdan sv. Katarine 25. studenog 1903. posvetio kotorski biskup Franjo Ucellini.