Budi dio naše mreže
Izbornik

U Nikaragvi zaređena devetorica prezbitera

Managua (IKA)

Nadbiskupija Managua ima devetoricu novih prezbitera koje je zaredio 6. siječnja, na svetkovinu Bogojavljenja, kardinal Leopoldo José Brenes Solórzano, nadbiskup u Managui. Mnogi su vjernici s radošću i ganućem sudjelovali u obredu koji se održao u katedrali u Managui, objavljuje Vatican News.

U prigodnoj homiliji kardinal Brenes Solórzano zahvalio je Bogu za „prekrasan dar“ novih prezbitera, ustvrdivši da svećeništvo „nije moć“, nego „poslanje i služba“. Prezbiteri su  „sluge“ i „svjedoci“, pozvani „živjeti zajedništvo i bratstvo“– naglasio je.

Novi svećenici zaređeni su u teškom vremenu za Crkvu u Nikaragvi. Naime, od 20. prosinca 2023. najmanje 14 svećenika, dvojica sjemeništaraca i biskup Siune mons. Isidoro del Carmen Mora Ortega, su uhićeni i oteti nakon što su molili za mons. Rolanda Joséa Álvareza Lagosa, biskupa Matagalpe i apostolskog upravitelja biskupije Estelí, koji je nepravomoćno osuđen na 26 godina zatvora u kojem se nalazi od veljače 2023. godine.

U Nikaragvi su posebno zabrinuti za otete svećenike koji imaju zdravstvenih problema, uključujući  župnika Župe svetog Mihaela o. Ismaela Serrana i župnika Župe Bezgrješnog Začeća o. Gerarda Rodríguesa, obojice iz nadbiskupije Managua.

Sa svoje strane, Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava za Srednju Ameriku (OACNUDH) uputio je novi apel vladi Nikaragve da hitno otkrije gdje se monsinjor Mora, „žrtva prisilnog nestanka“ drži već 16 dana. „Skrivanje tih informacija“ – kako je objavljeno na X-u – „dovodi njegov život u opasnost“.

Još 28. prosinca 2023. godine OACNUDH osudio je „prisilni nestanak biskupa Isidora Mora“ i „novi val uhićenja vjernika“ čime se krši „pravo na vjersku slobodu, stup svake demokratske države“. Prema Visokom povjereniku UN-a za ljudska prava, Nikaragva se „sve više“ udaljava od vladavine prava i „od temeljnih sloboda“ progonom „političkih i autohtonih vođa, članova Katoličke crkve, aktivista i novinara“ s „ponovljenim slučajevima samovoljnog pritvaranja“.

U molitvi Anđeoskog pozdravljenja, 1. siječnja 2024., papa Franjo se još jednom spomenuo događanja u Nikaragvi. „S dubokom zabrinutošću pratim zbivanja u Nikaragvi, gdje su biskupi i svećenici lišeni slobode. Njima, njihovim obiteljima i cijeloj Crkvi u toj zemlji izražavam svoju molitvenu blizinu. Pozivam i sve vas ovdje prisutne i sav Božji narod na ustrajnu molitvu i nadam se da će se uvijek tražiti put dijaloga za prevladavanje teškoća. Pomolimo se danas za Nikaragvu“, pozvao je Sveti Otac.

Vlasti Nikaragve do sada nisu potvrdile niti demantirale pritvaranje svećenika koji su prijavljeni kao nestali.