Budi dio naše mreže
Izbornik

U Pribiću proslavljena 21. obljetnica smrti kardinala Kuharića

Pribić (IKA/TU)

Svečanim misnim slavljem u subotu 11. ožujka u Župi sv. Siksta u Pribiću, rodnoj župi blagopokojnog kardinala Franje Kuharića, proslavljena je 21. obljetnica njegova preminuća.

Euharistijsko slavlje predvodio je policijski kapelan vlč. Drago Kozić u zajedništvu s generalnim postulatorom za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije mons. Jurjom Bateljom, vicepostulatorom vlč. Tomislavom Hačkom, dekanom Jastrebarskog dekanata preč. Miroslavom Lesičarom, domaćim župnikom vlč. Stjepanom Dijanešom, župnikom u Svetoj Klari vlč. Darkom Pužinom te umirovljenim svećenicima vlč. Đurom Zrakićem i vlč. Stjepanom Penićem.

Predslavitelj je u homiliji vjernicima uputio poruke na temelju citata kardinala Kuharića: „Kad se planine gledaju iz daljine ne vidi se sve bogatstvo njihove ljepote. Ali kad se uđe u njih onda se vidi sva različitost vidika, očituju se vrhunci, vide se doline, i otkriva se bogatstvo planinskih vijenaca. Slično se događa i s Božjim čovjekom. Ako ga gledamo iz daljine bilo vremenske, bilo prostorne, ne doživljavamo bogatstvo njegove duše. Ali kad se uđe u otajstvo duše, otkriva se bogatstvo milosti.“

Vlč. Kozić potaknuo je okupljene na iskazivanje milosrđa i praštanje, posebno u vremenu u kojem živimo. Na kraju homilije naglasio je kako je taj kraj dao mnoge svete ljude te da su oni poticaj svima da slijede njihov primjer i budu sveti.

Na kraju misnoga slavlja mons. Batelja kazao je kako je poznato da je kardinal Kuharić umro na glasu svetosti te je pozvao vjernike da svoja svjedočanstva, pisma i slike blagopokojnog kardinala pošalju Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu.

„To će biti naš ulog ne samo čuvanju uspomene na nj, nego će biti i prinos njegovoj proslavi, ako bude Božja volja, i za njegovo uzdignuće na čast oltara“, dodao je mons. Batelja.