Budi dio naše mreže
Izbornik

U ratu u Ukrajini uništeno 450 crkava

Kijev (IKA)

U ruskim napadima u Ukrajini je dosad uništeno 450 crkava, pokazuje izviješće njemačkih katoličkih dobrotvornih zaklada Renovabis i Missio Aachen objavljeno u utorak 26. rujna 2023., prenosi KNA.

Većinom su razorene pravoslavne crkve, što je u suprotnosti s promidžbenim porukama ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji tvrdi da je cilj ruskog napada na Ukrajinu „spas pravoslavne civilizacije“.

Prema izvješću dviju njemačkih zaklada, kršenje vjerskih sloboda, zabilježeno i prije 2022. u područjima koje su zaposjeli Rusi, u međuvremenu je snažno pojačano. „Ruski zavojevači šikaniraju svećenike i vjernike, progone ih i ubijaju u kontekstu ratnih sukoba“, navodi se u izvješću koje su sastavile Regina Elsner iz Münstera i Iryna Fenno iz Kijeva.

Istodobno, uslijed rata raste pritisak na vjerske organizacije koje su ranije bile usko povezane s Moskvom, piše u izvješću. To vrijedi ponajprije za Ukrajinsku pravoslavnu Crkvu, koja se od 2022. pokušava odvojiti od Ruske pravoslavne Crkve.

Ukrajinske vlasti pak sumnjiče Ukrajinsku pravoslavnu crkvu za suradnju s ruskim agresorima, dok ruska ratna propaganda u tom kontekstu predbacuje Kijevu povredu vjerskih prava.

„Poštivanje međunarodnih pravnih standarda i ograničavanje javne stigmatizacije pojedinih vjerskih zajednica zahtijeva posebnu pozornost“, napisale su autorice izvješća. Prema njihovoj procjeni, nadu pružaju dijaloške inicijative dviju suprotstavljenih pravoslavnih zajednica. Te inicijative važne su za miran suživot u Ukrajini, jer „Ruska pravoslavna crkva i ruska država ciljano polažu pravo na povijesnu povezanost s pravoslavljem u Ukrajini“. Ruska pravoslavna Crkva nastoji spriječiti navedeni dijalog, zaključuju autorice.

U Ukrajini godinama postoji konkurencija između Ukrajinske pravoslavne Crkve i Pravoslavne Crkve Ukrajine.

Ukrajinska pravoslavna crkva dugo je bila podređena moskovskome patrijarhu Kirilu I., koji podupire rusku agresiju na Ukrajinu. U svibnju 2022. Ukrajinska pravoslavna Crkva proglasila je neovisnost od Moskve, no ukrajinske vlasti sumnjaju u iskrenost te odluke.

Službeni Kijev podupire Pravoslavnu Crkvu Ukrajine, osnovanu 2018. uz podršku ekumenskog patrijarha carigradskog i prvog među pravoslavnim patrijarsima Bartolomeja I. Pravoslavna Crkva Ukrajine nastala je spajanjem dviju pravoslavnih zajednica, koje su se prije više od 30 godina odvojile od Moskovske patrijaršije.