Budi dio naše mreže
Izbornik

U Šibeniku objavljeno imenovanje don Roka Glasnovića novim dubrovačkim biskupom

Šibenik (IKA)

Šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s umirovljenim biskupom Antom Ivasom i okupljenim svećenicima, u utorak 30. studenog u dvorani biskupske palače u Šibeniku točno u podne, objavio je vijest o imenovanju svećenika Šibenske biskupije don Roka Glasnovića dubrovačkim biskupom.

„Okupila nas je vijest koja je upravu u podne objavljena i kako nas je obavijestila Apostolska nuncijatura u Zagrebu, nuncij mons. Giorgio Lingua, da je papa Franjo imenovao – svećenika naše Šibenske biskupije, don Roka Glasnovića – za novog biskupa Dubrovačke biskupije. Stoga s ovog mjesta šaljemo pozdrave Dubrovačkoj biskupiji, apostolskom upravitelju mons. Mati Uziniću i svemu kleru i vjernicima Dubrovačke biskupije. Našem dragom i poštovanom don Roku Glasnoviću čestitamo od srca na ovom imenovanju i uzdižemo molitve Bogu za njegovo buduće služenje u Dubrovačkoj biskupiji“, poručio je biskup Rogić.

Imenovanom biskupu Roku Glasnoviću obratio se riječima: „Ti krećeš novim putom služenja Crkvi u našem hrvatskom narodu. Osjećat ćemo ovdje tvoj nedostatak na tolikim službama koje si odgovorno i zauzeto, s ljubavlju obnašao. Ali to će biti nužno kako bi Bog po tebi mogao djelovati sada u novoj ulozi. Čestitamo na imenovanju za dubrovačkog biskupa. Čestitamo i molimo, zahvaljujemo Bogu i s velikim poštovanjem gledamo na Tvoj ‘da’ u ovim izazovnim vremenima. Neka te dobri Bog vazda čuva, hrabri, daje snage i razbora, strpljivosti i ustrajne molitve, oduševljenog služenja i potpunog predanja u Božje ruke. Neće nedostajati križa, ali neće nedostajati ni Božje milosti koja nas u našim slabostima liječi i krijepi. Svakodnevno predanje i svakodnevno otkrivanje čudesnih putova Božjih koji samo očima vjere postaju vidljivi. Ujedinjeni molitvom da nam Bog učvrsti vjeru, utvrdi pouzdanje i usavrši ljubav te po nama čini ono što je njemu milo“.

Prigodno se obratio i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas. Zahvalio je imenovanom biskupu na svemu što su zajedno prošli. „Bio si uporan, ponizan i poslušan. To su kreposti koje se danas ne nalaze tako često. Radujem se zato što te je Gospodin izabrao, a teško mi je što će tvoje djelovanje u Šibenskoj biskupiji nedostajati svima“, rekao je mons. Ivas.

Imenovani biskup kazao je kako sadašnji trenutak proživljava uronjen u prošlost i budućnost. „Nije mi moguće objasniti ovaj trenutak i osjećaje koje nosim u svom srcu. Mudrost, za koju molim, poučava čovjeka da prošlost prepusti Božjem milosrđu, budućnost Božjoj Providnosti, a sadašnjost posveti djelotvornoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu“, rekao je mons. Glasnović.

„Svoj pogled u ovome trenutku usmjeravam prema Dubrovačkoj biskupiji, i pozdravljam ponajprije svećenike, prve biskupove suradnike, redovnike i redovnice, đakone, bogoslove, ministrante, kao i sve crkvene i civilne ustanove i vlasti, vjerske zajednice, medije, pomorce, starije, bolesne, osamljene i sve Kristove vjernike laike na području od Prevlake do Stona, preko Pelješca, Elafita, Mljeta, Korčule, sve do Lastova. Dragi brate i sestro po krštenju, dolazim vam svima kao brat po vjeri i kao biskup po službi i želim da zajedno tražimo, nalazimo, prepoznajemo i nasljedujemo Mesiju. Dubrovačka Crkva molila je i čekala imenovanje novoga biskupa. Sigurno niste očekivali mene. No ipak ću se usuditi reći da se ovim imenovanjem, ovom službom, vraćam kući. Kad je pokojni djed govorio da ide na hodočašće u Dubrovnik sv. Vlahu kojega su osjećali kao svoga zaštitnika, pitao sam se gdje je Dubrovnik i tko je to sv. Vlaho. Podsjećao nas je tada da su naši preci došli u Janjevo iz Dubrovnika i okolice“, poručio je mons. Glasnović.