Budi dio naše mreže
Izbornik

U Šibeniku otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ s. Zdravke Milić

Šibenik (IKA)

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademske slikarice iz Splita s. Zdravke Spomenke Milić otvorena je u ponedjeljak 31. srpnja 2023. u Interpretacijskom centru katedrale svetog Jakova „Civitas sacra“ u Šibeniku.

Izložbu je u prisutnosti autorice otvorio generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. Prigodnu riječ tom prigodom izrekli su likovni kritičar Stanko Špoljarić i sestra milosrdnica Blaga Bunčuga. U glazbenom dijelu nastupio je Zbor sestara milosrdnica Provincije Navještenja Gospodnjega iz Splita pod ravnanjem s. Mirte Škopljanac Mačina. Program je vodio rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente koji je i organizator Izložbe.

O autorici

Sestra Zdravka Spomenka Milić članica je Provincije Naviještenja Gospodinova – Split Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog. Rođena je 1. studenog 1971. godine. Osnovno školovanje i školu likovnih umjetnosti završila je u Splitu, a 2000. godine diplomirala je slikarstvo na Accademia delle Belle Arti u Rimu u klasi prof. Itala Palumba Scelze. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika od 2001. godine. Živi i radi u Splitu. Od 2001. imala je velik broj nacionalnih i međunarodnih izložbi, te je u tom vremenu realizirala brojne mozaike, vitraže, tabernakule, oltare, ambone i druge elemente liturgijskog prostora u mnogim crkvama u Hrvatskoj i inozemstvu.

O projektu

„Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ projekt je godišnjih ciklusa izložbi s temom svetaca i blaženika koji je nastao prije 15 godina, kao plod suradnje Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“, na čelu s dr. sc. Tanjom Baran i Galerije Laudato. Od 2019. godine organizator izložbe je Galerija „Martin Borković“ Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, odnosno rektor svetišta mons. Antun Sente, a suorganizator Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.