Budi dio naše mreže
Izbornik

U srijemskim župama proslavljen blagdan sv. Antuna Padovanskog

SURČIN/LJUBA/ERDEVIK/LAĆARAK/SRIJEMSKA MITROVICA (TU) (IKA)

U nedjelju 13. lipnja diljem Srijemske biskupije proslavljen je jedan od najomiljenijih svetaca u cijeloj Katoličkoj Crkvi, popularni "svetac svega svijeta" - sveti Antun Padovanski.

Slavlje Antunova u Župi Presveto Trojstvo u Surčinu

Dan svetog Antuna Padovanskog u Župi Presveto Trojstvo u Surčinu obilježen je na sam dan 13. lipnja euharistijskim slavljem u 9  sati. Ove godine je bilo nešto manje vjernika zbog tradicionalnog zavjetnog hodočašća vjernika iz Surčina u franjevački samostan u Zemunu. Na području grada Beograda, sveti Antun se svečano obilježava u franjevačkom samostanu u Zemunu kao i u Župi sveti Antun Padovanski u Beogradu.

U prigodnoj homiliji, preč. Marko Kljajić je govorio o životu i vjerničkom primjeru svetog Antuna Padovanskog.

Okupljene vjernike je podsjetio kako je “sveti Antun ne samo uzor nego i primjer kako nasljedovati Isusa Krista. Crkva pred nas vjernike stavlja lik ovoga sveca, isključivo kao uzora da bi se poput sv. Ante približili Gospodinu i nasljedovali ga, po primjeru njegova života. Lik sv. Ante nam svijetli poput sunca, kroz koje se sam Stvoritelj svojim djelima  proslavio; propovijedanjem, čudima, ozdravljenjima i uslišanim molitvama. On je naš zagovornik u potrebama i primjer velikog propovjednika  i navjestitelja Božje Riječi”, poručio je preč. Marko Kljajić.
Na kraju euharistijskog slavlja preč. Marko Kljajić je, prema ustaljenoj tradiciji, blagoslovio bijele ljiljane koje su vjernici držali u rukama. Blagoslivljajući ljiljane zaželio je svima da ih sveti Antun zagovara pred dragim Bogom, kako bi, poput dragog sveca, bili sveti i revni navjestitelji Bože Riječi.

Proslava svetkovine sv. Antuna u Ljubi, Erdeviku i Laćarku

Euharistijskim slavljima u 8 sati u Ljubi, 9 sati u Erdeviku i u 11 sati u Laćarku slavljena je nedjeljna euharistija koja je bila obogaćena spominjanjem svetačkog primjera svetog Antuna Padovanskog. Sva tri euharistijska slavlja slavio je vlč. Ivica Zrno, župnik u Laćarku. U svim crkvama, prije euharistijskog slavlja upriličena je pobožnost u čast svetom Antunu, kao i prigodni blagoslov ljiljana i cvijeća koje su vjernici donijeli u crkvu, a gdje je bila prigoda upriličen je i blagoslov djece.
U prigodnoj homiliji, vlč. Ivica Zrno, polazeći od Evanđelja dotične nedjelje povukao je paralelu između evanđelja i života svetog Antuna.
“Božja Riječ nam danas donosi sliku sjemena koje je, kako opisuje tekst, veoma maleno, doslovno govoreći neznatno. Ako se zanemari i ako ga se ne njeguje, takvo sjeme će uvijek ostati maleno i neznatno. No ako ga se posadi i ako se o njemu vodi računa dogodi se doslovce čudo. Ne samo da naraste, nego postaje veće od svega povrća. U odnosu na početak to je neočekivano. Ako pogledamo život svetog Antuna Padovanskog možemo uočiti isti razvoj situacije/života. Ljudima njegovoga vremena, to je neočekivani razvoj. U samom početku po ničemu se ne izdvaja, do trenutka kada svoj život stavlja u Božje ruke. Tada se događa čudo – postaje većim od očekivanoga ili planiranoga. Danas ga se rado spominjemo i rado tražimo njegov zagovor. Bio je sveta života, reći ćemo. To je točno, ali izvor njegove svetosti leži u životnome stavu, što znači da je stavio život Bogu u službu. Poput svetog Antuna i mi možemo učiniti isto. Točno je da nije niti vrijeme, niti situacija kakvu je imao sveti Antun, no to ne znači da se u njega ne možemo ugledati i staviti svoj život Bogu na raspolaganje. Ne zaboravimo – svi smo mi na svetost pozvani! A sveti Antun nam je lijepi primjer odgovora ne taj poziv” poručio je vlč. Ivica Zrno.

Proslava blagdana svetog Antuna Padovanskog u Srijemskoj Mitrovici

U Župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, svečanim nedjeljnim euharistijskim slavljima u 9.30 i 19 sati obilježen je i sveti Antun Padovanski. Euharistijska slavlja slavio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački.
Uz euharistijska slavlja organizirana je prigodna pobožnost na čast svetom Antunu, kao i tradicionalni blagoslov ljiljana, te djece. Dosadašnje iskustvo je pokazalo kako se djeca rado odazivaju na blagoslov, te rado traže zagovor dragog im sveca. Jedna od osobitosti u ovoj župi jest veliki broj malene djece koja ne mogu samostalno doći na blagoslov, pa ih roditelji donose, što je jasni pokazatelj da cijele obitelji dolaze zatražiti blagoslov. Tako je bilo i ove godine.

U prigodnoj homiliji, mons. Eduard Španović je istaknuo da je “velika potreba ugledati se na svetački primjer svetog Antuna. Njega prepoznajemo i zazivamo kao dragog sveca. I mnoga su svjedočanstva uslišanih molitava. Danas osobito molimo za tri stvari, tj. tri kreposti – vjeru, nadu i ljubav. One su nam i više nego potrebne. Pomoću ovih kreposti rast ćemo u vjeri, ali i kao ljudi. Na ovom putu i nastojanju sveti Antun nam može biti izvrstan primjer. I nećemo pogriješiti ako ćemo se svakodnevno truditi biti poput ovoga sveca. Na to smo i pozvani. Stoga, u svetog Antuna se ugledajmo, a svojim životom Bogu omilimo”, poručio je mons. Eduard Španović.
Od ranih jutarnjih sati, a osobito nakon euharistijskih slavlja mogao se primijetiti veliki broj ljudi koji su strpljivo čekajući odlazili pred kip svetog Antuna i zadržali se u osobnoj molitvi. Prema njihovim svjedočanstvima molili su na različite osobne nakane, među kojima se može izdvojiti molitva za blagoslov i zdravlje vlastite obitelji.