Budi dio naše mreže
Izbornik

U Ugljanu proslavljena svetkovina posvete crkve

Ugljan (IKA)

Župna zajednica u Ugljanu proslavila je u utorak 25. srpnja svetkovinu obljetnicu posvete župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Poznato je da je crkva posvećena 1684. godine, ali točan nadnevak ostao je zaboravljen u povijesti. Zato je za proslavu svetkovine posvete crkve izabran 25. srpnja, u spomen na posvetu novog oltara što je na taj dan, u prisutnosti tadašnjeg župnika don Eugena Konatića, učinio zadarski nadbiskup Marijan Oblak 1971. godine. Oltar je posvećen na čast uznesenja Blažene Djevice Marije, a u njega su ugrađene moći svetih mučenika Redempta i Grata.

Ove godine su se kao dio priprave za vrhunac ugljanskog jubileja o 600. obljetnici izgradnje župne crkve svake večeri molile krunica i Litanije Duhu Svetom. Tako je bilo i na samu svetkovinu. Misu je predslavio župnik i rektor pleterničkog svetišta Gospe od Suza preč. Antun Čorković, a suslavili su domaći župnik Marko Dokoza i mladomisnik Križevačke eparhije o. Ivan Karlić.

Predslavitelj je na početku homilije upitao okupljene: „Tko smo to mi? Komu pripadamo?“ Nastavio je dajući odgovor pomoću više elemenata. Spomenuo je povijesni događaj dolaska Hrvata na ove prostore u 7. stoljeću i njihovo povezivanje sa Svetom Stolicom. Zatim je istaknuo važnost pripadnosti jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi tijekom povijesti i njen doprinos oblikovanju hrvatskog identiteta. Korak dalje napravio je tumačenjem važnosti vjere za život svakog pojedinca.

„Dragi brate, draga sestro, ti i ja smo pozvani upoznati i spoznati da nas Bog ljubi i da Bog ne želi biti bez nas. Ti i ja smo pozvani ući u tu tajnu Božje ljubavi i otkrivati da vjera daje novi smisao mom i tvom životu, da ona oblikuje i čuva naš identitet. To je tako jer nam Isus donosi istinu o Bogu, o svijetu i o svakom pojedinom od nas. Zato budimo ponosni na svoga Boga, na svoju vjeru, na dom i domovinu povijest“, zaključio je don Antun.

Na kraju slavlja župnik Dokoza izmolio je molitvu koja se moli svakog puta na kraju mise u jubilejskoj godini. Zatim je zahvalio predslavitelju što je prihvatio predvoditi slavlje o obljetnici posvete crkve.

Nakon zahvale pozvao je sve vjernike da se po završetku mise okupe na parkiralištu gdje su bila blagoslovljena prijevozna sredstva. Na taj su se način župljani Ugljana i susjednih župa uključili u akciju MIVA i svojim prilogom pomogli nabavku vozila za misije. To je bio njihov dar Crkvi za rođendan ugljanske župne crkve.