Budi dio naše mreže
Izbornik

U Varaždinu pokopan fra Celzo Vlahović

Varaždin (IKA)

Sprovodni obredi i misa zadušnica za pokojnog člana Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Celzu Vlahovića slavljeni su u ponedjeljak 6. studenoga u Varaždinu, izvijestili su iz Provincije.

Fra Celzo Vlahović, okrijepljen svetim sakramentima, preminuo je u petak 3. studenoga 2023. u Franjevačkom samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu u 85. godini života, 68. redovništva i 59. svećeništva.

Sprovodne obrede na Gradskom groblju u Varaždinu predvodio je provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto. Poručio je okupljenima da su se okupili na tom „sprovodnom slavlju ispratiti tijelo našega pokojnog brata fra Celze koji se preselio Gospodinu upravo na spomendan svih pokojnih članova franjevačkih redova kojih se spominjemo ovim godišnjim spomendanom. I ovim sprovodnim slavljem kao naše vjerničke molitve mi sada ispovijedamo da smrt nije svršetak, kao što smo se prošli tjedan prisjećali pohađajući groblja i grobove svojih pokojnika jer naša je nada Krist uskrsnuli. Stojimo pred tijelom pokojnog fra Celze koje je, osobito u posljednjem razdoblju njegova života, bilo označeno trpljenjem i patnjom te redovničkim predanjem u ruke Gospodara života“, kazao je fra Milan.

Oproštajni govor na sprovodu izrekao je župni vikar Župe sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu fra Franjo Jesenović. Istaknuo je da je fra Celzo bio „jednostavan, franjevac, prostodušan i ponizan. U franjevačku zajednicu i među vjernike unosio je blagi humor kojim je nastojao stvoriti lijepo raspoloženje. Za dobro je uzimao svaku primjedbu i šalu. Kao mobilni franjevac upravi Provincije stavljao se na raspolaganje. Bio je spreman ići u svaki samostan i savjesno je vršio povjerenu službu. Ustrajno se trudio dok nije svaki posao doveo do kraja. Svojom postojanošću je nadvladavao nadolazeće poteškoće. Odlikovao se nenametljivom uslužnošću. Sjao je od sreće kada bi kome učinio kako god malu uslugu. U ophođenju s bližnjima bio je blag, strpljiv, ljubazan i dobrostiv. Svakoga svog sugovornika nastojao je poučiti nekom dobru“, rekao je fra Franjo.

Nakon sprovodnih obreda, u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja misu zadušnicu slavio je varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu sa svećenicima franjevcima. U propovijedi se osvrnuo na jednostavnost fra Celze govoreći o redovnicima koji su „provokacija svijetu svojim životom, svojim siromaštvom i nenavezanošću za ovaj svijet jer upućuju na vječnost, na Božji svijet. Takav je bio i fra Celzo“, poručio je. Biskup Radoš istaknuo je da se na tom posljednjem ispraćaju nije okupilo „neko mnoštvo koje bismo mi ljudi očekivali na sprovodima, nema ovdje djece, unučadi, nema velike rodbine, jer fra Celzo je cijeli svoj život ulagao i gradio za vječnost te, iako one nagrade koje imamo u svojoj svijesti ovdje na zemlji sada izostaju, vjerujemo da je dobio vječnu nagradu za koju je svoj život založio“, rekao je.

Na kraju mise domaći gvardijan fra Dragan Grizelj zahvalio je svima koji su pomagali pokojnom fra Celzi u posljednje vrijeme koje mu je bilo teško i bolno. Na sprovodu i misi sudjelovali su i vjernici iz Klanjca, rodnog kraja fra Celze, a koji su došli autobusom predvođeni župnikom fra Dragom Brglezom.