Budi dio naše mreže
Izbornik

U vinkovačkom samostanu svečano otvoren franjevački jubilej

Vinkovci (IKA)

Svečanim euharistijskim slavljem na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca u samostanskoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima, koje je predvodio gvardijan fra Josip Blažević, počelo je obilježavanje franjevačkog jubileja – 800 godina otkako je sv. Franjo Asiški u talijanskom gradiću Grecciu uprizorio prve žive jaslice 1223. godine. Ujedno je proslavljen 85. godišnjica dolaska franjevaca konventualaca u Samostan sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima.

U prigodnoj homiliji fra Josip se prisjetio povijesti vinkovačkog samostana pročitavši kronologiju njegove povijesti od dolaska franjevaca konventualaca u Vinkovce pa sve do sada. Između ostaloga, zahvalio je Trojedinom Bogu i Bezgrešnoj Djevici na svakoj osobi koja je ostavila svoj veliki trag u ovom samostanu.

„Obilježavajući 85. jubilej dolaska franjevaca konventualaca Hrvatske provincije sv. Jeronima u grad Vinkovce ovim euharistijskim slavljem, želimo Trojedinom Bogu zahvaliti za sve bivše, sadašnje, ali i buduće franjevce svećenike i redovnike, prijatelje i dobročinitelje ovog svetišta i samostana. Budućnost našeg svetišta i samostana stavljamo pod zagovor Blažene Djevice Marije, bezgrešno začete“, rekao je između ostalog fra Josip Blažević.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je koncert adventskih pjesama kojega su izvele članice Mješovitog zbora sv. Antuna s nekoliko prigodnih adventskih pjesama, a nakon njih nastupio je Zbor mladih članova franjevačke mladeži i vinkovačke evangelizacijske zajednice.

Naime, ranije su postavljene jaslice i okićeni borovi u samostanskoj crkvi sv. Antuna kako bi vjernici pred jaslicama sve do blagdana Prikazanja Gospodinovog, 2. veljače 2024. godine, mogli dobiti potpuni oprost uz misu, pričest, ispovijed i molitvu na nakanu sv. oca. Riječ je o posebnom odobrenju koje je Konferencija franjevačke obitelji dobila od pape Franje povodom 800. obljetnice prvih živih jaslica koje je postavio sv. Franjo Asiški.