Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vinkovcima počela pobožnost „13 utoraka sv. Antunu”

Vinkovci (IKA)

Pobožnost „13 utoraka sv. Antunu" započela je u utorak 14. ožujka u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima. Misu prvoga utorka predvodio je provincijalni ministar Hrvatske provincije franjevaca konventualaca, donedavni gvardijan vinkovačkog samostana sv. Antuna, fra Miljenko Hontić.

Koncelebrirao je gvardijan samostana fra Josip Blažević, koji je uputio pozdravnu riječ.

U homiliji na temu dnevnog korizmenog Evanđelja o praštanju, propovjednik fra Miljenko poslužio se primjerom čaše s vodom koju nije teško držati u ruci ako ne traje dugo. Slično je i s nepraštanjem. Ako se dugo ne prašta, onda nepraštanje postaje uteg. Težina grijeha ovisi i o njegovom trajanju.

Propovjednik je pozvao da se ozbiljnije razmišlja o riječima iz molitve Oče naš kada se moli „oprosti nam duge naše kako i mi opraštamo našim dužnicima“. Dužni smo opraštati jer je Isus prvi nama oprostio.

Na kraju euharistijskog slavlja gvardijan samostana fra Josip Blažević zahvalio je provincijalu na predvođenoj misi i prigodnoj homiliji, hodočasnicima na odazivu, Radio Mariji na ovogodišnjem prenošenju pobožnosti 13 utoraka iz vinkovačkog Antunovog svetišta te najavio predslavitelja sljedećeg Antunovog utorka, Vinkovčanina i prvog rektora bazilike sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu, fra Ivana M. Lotara. Gvardijan je najavio hodočašće sv. Antunu u Padovu koncem travnja.