Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vođincima održan dan molitve i pokore za prestanak pandemije i za žrtve potresa

Vođinci (IKA)

Cjelodnevnim molitvenim programom župa Kraljice Svete Krunice u Vođincima priključila se na spomendan Gospe Brze Pomoći 8. siječnja obilježavanju Nadbiskupijskoga dana molitve i pokore za prestanak pandemije te za žrtve potresa na Banovini.

Molitveni program u župnoj crkvi započeo je ujutro molitvom radosnih otajstava krunice koje su predvodile Vođinačke počimajle. Uslijedilo je misno slavlje i izlaganje Presvetoga Oltarskoga Sakramenta koje je bilo izloženo do večernje mise. Prijepodne su članovi udruge Vojska Bezgrešne molili otajstva krunice svjetla te Anđeosko pozdravljenje u podne, potom su molitvu žalosnih otajstava krunice predvodili su članovi Kruničarskog društva, a u 15 sati molitvu krunice i zazive Milosrđu Božjem predvodili su članovi molitvene zajednice Milosrdnog Isusa. Molitvu Večernje iz Božanskog časoslova predvodile su časne sestre Službenice Milosrđa, članovi Schonstattskog pokreta potom su predvodili molitvu slavnih otajstava krunice. Uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je animirao zbor mladih Glas srca, a cjelodnevni molitveni program završio je svečanim večernjim misnim slavljem koje je animirao mješoviti crkveni zbor.

Na početku mise župnik Ante Šiško istaknuo je da se vođinačka župna zajednica ujedinila oko svoga pastira nadbiskupa Đure Hranića i njegove inicijative te je cjelodnevnim pobožnostima molila za okončanje pandemije izazvane koronavirusom kao i za žrtve potresa na prostoru Banovine.

U svojim se promišljanjima, tijekom homilije župnik Šiško prvo osvrnuo na blagdan Gospe Brze Pomoći, a koja je, među ostalim, pomoćnica i kod zaraznih bolesti. Tumačeći Božju Riječ župnik je osobito istaknuo riječ „ljubljeni“ koju u svom evanđelju često upotrebljava apostol Ivan. Svakoga od nas Bog je prvi ljubio i On svakome od nas nudi svoju ljubav, a svaki čovjek na tu ponudu Božje ljubavi treba dati osobni odgovor. Čovjek tu ljubav može odbiti, ignorirati je i biti ravnodušan prema njoj. Današnji je čovjek ispunjen strahom i nemirom, a dovoljan je samo vapaj Bogu koji može vidati rane svih koji mu dopuste da te rane dotakne. Papa Franjo često za Crkvu upotrebljava sliku poljske bolnice, a ona koja u toj bolnici sigurno pomaže je Gospa i zato je nadbiskup želio da se stavimo pod zagovor Gospe Brze Pomoći, posrednice mnogih milosti. Trebamo otkriti Boga koji je ludo zaljubljen u nas, a to je upravo ono duhovno cjepivo koje svima nama treba. Bog je radost koju kroz euharistiju primamo i dijelimo. Od Boga možemo očekivati pomoć u svim životnim situacijama, a bez Boga ljudska će radost brzo nestati. Molimo stoga Gospu Brze Pomoći, onu koja je posrednica, zagovornica i zaštitnica naša da u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi i u molitvi osobni, potaknuo je.

Na kraju misnog slavlja župnik Šiško zahvalio je svim župljanima, članovima molitvenih zajednica te župnim zborovima na raspoloživosti i sudjelovanju u molitvenim pobožnostima.