Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsno čestitanje redovnica nadbiskupu Barišiću

Split (IKA/TU)

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu na Veliku subotu, 16. travnja, upriličena je uskrsna čestitka predstavnica redovničkih zajednica u Splitu splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću, izvijestio je nadbiskupijski Tiskovni ured.

Susret je započeo molitvom osobito za nedavno preminulog fra Petra Lubinu, delegata za redovnice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

U ime sestara služavki Malog Isusa i predstavnica redovničkih zajednica u Splitu i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji svoju čestitku nadbiskupu izrazila je provincijalka s. M. Terezija Pervan.

„Živimo u vremenu nekih čudnih virusa u nama i među nama, vremenu obilježeno ratom, umiranjem, tjeskobom i smrću. Znamo da to nije konačni odgovor. Kršteni smo u znaku križa, svakodnevno na sebe stavljamo križ, križ u našim domovima, raskrižjima, križ u crkvama, križ u selu i gradu, križ u koji upiremo pogled, križ iz kojeg crpimo snagu za svaki novi dan, za služenje i predanje onome kome smo povjerovale, Kristu zaručniku duša naših. S križem hodimo hrabro i smjelo s pogledom prema uskrslome Kristu. Uskrsli Krist je naša snaga, usprkos poteškoćama koje nam stoje na putu, ne damo se smesti. Poput Marije Magdalene u rano uskrsno jutro, trčimo na grob, tražimo svoga Gospodina koji nas ljubi, razumije, hrabri i vraća nam nadu u pobjedu svjetla nad tamom, u pobjedu života nad smrću. Ne ostajmo kod groba, nego u susretu s Uskrslim nosimo radosnu vijest, nastojimo živjeti svoje poslanje u duhu karizmi utemeljeno na Evanđelju“, kazala je s. Terezija.

„Poštovani oče Nadbiskupe, mi redovnice pratimo život kako opće tako i mjesne Crkve. Pratimo Vaša nastojanja koja ulažete za opće dobro ove mjesne Crkve kao njen pastir. Neka Vas Duh Sveti vodi, Majka Marija, sveti Josip i svi sveti svojim zagovorom prate i štite. U duhu sv. Pavla kličemo: ‚Ljubio me je i predao samog sebe za mene.‘ Stoga imamo razlog i opravdanje da živimo radosno kao ljubljeni, u snazi Uskrslog Krista kao otkupljeni jer blagoslovljeni smo darom novog života“, nastavila je.

Provincijalka je u svojoj čestitci podsjetila na predan rad pokojnog fra Petra Lubine, koji je u suradnji s nadbiskupom Barišićem tijekom dugog niza godina organizirao duhovne obnove za redovnice, redovničke dane, uskrsna i božićna čestitanja, hodočašća i izlete.

„Hvala Bogu za život našeg fra Petra, neka se raduje u društvu svetih. Na sinodskom hodu, sinodalnost nas poziva da pružimo svoj osobni doprinos za novo ruho Crkve, na obnovu svijesti da smo trajno na putu obraćenja i usavršavanja. Na tom putu pozvani smo da krenemo jedni prema drugima, te osobnim i zajedničkim nastojanjima obnavljamo lice Crkve. Oče nadbiskupe, sretan Vam Uskrs! Uz radosni poklik ‚Aleluja‘ Vaše sestre ovdje prisutne i one koje svoje poslanje vrše u samostanima, bolnicama, domovima, župama, školama, dječjim vrtićima, te raznim ustanovama, a posebno sestre na bolesničkim krevetima“, izrekla je čestitku s. Terezija te je uime sestara uručila nadbiskupu prigodni uskrsni dar, ručni rad sestara – heklanu ribu i sliku na kojoj je prikazan križ koji proizlazi iz cvijeta.

Nadbiskup Barišić zahvalio je za čestitke i dar te je naglasio da su upravo redovnice onaj živi i aktivni dio Crkve te da je Splitsko-makarska nadbiskupija ponosna na njih. Kazao je da su njihovi samostani oaze u svijetu i da njihovo svjedočanstvo vjere duboko i daleko seže izvan samostana.

Uskrsli Krist okuplja oko sebe te čini radosnima navjestitelje i glasnike Njegove riječi i uskrsnuća. U tom je svjetlu govorio o ljubljenom učeniku Ivanu u kojemu se može prepoznati svako od nas. „On vidje i povjerova. Nije poput nekih ostao na distanci. Ivan nam svjedoči novu dimenziju srca koje bolje vidi“, kazao je nadbiskup.

Naglasio je da „Uskrsnuće nije reanimacija nego animacija života za život vječni.“ Budući da se Uskrs slavi u proljeće, nadbiskup je kazao da je ono „Božje proljeće nama dano, ono je Božji plan s nama za nas. Uskrsnuće je naše slavlje. Pozvani smo mi živi izići iz naših grobova, a imamo ih mnogo.“

Uskrsa nema bez križa i smrti, ali iz Uskrsa crpimo snagu za nošenje osobnih križeva, križeva svoje Crkve i svoga naroda. Nadbiskup je istaknuo da život čine važnim male stvari poput malih začina koji mijenjaju masu, odnosno daju lijep okus jelu. U tom duhu zahvalio je redovnicama na njihovoj požrtvovnosti u različitim djelatnostima unutar Crkve, na njihovim malim a velikim i važnim gestama dobrote, milosrđa i ljubavi, slijedeći tako primjer njihovih utemeljitelja i utemeljiteljica.

Nadbiskup Barišić je redovnicama najavio da će ga uskoro na mjestu ordinarija naslijediti nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša te je izrazio nadu da će se i dalje susretati i molitvom pratiti. Čestitajući Uskrs redovnicama je darovao krunice te je ostao s njima u veselom razgovoru uz sok i kolače.