Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Uspješno skinuta kapa zvonika sisačke katedrale

Sisak (IKA)

Kapa (krov) u potresu oštećenog zvonika sisačke katedrale uspješno je skinuta u nedjelju 10. siječnja.

U nedjelju prijepodne obavljene su i posljednje pripreme te je 14 metara visoka kapa koja teži oko 15 tona dizalicom spuštena na tlo ispred katedrale. Skidanju su prethodila tri dana priprema uz vrlo teške uvjete, a najzahtjevnije je bilo odvojiti konstrukciju krovišta od nosive konstrukcije kojim je bila vezana za zidani dio zvonika.

Sljedeća faza bit će spuštanje zvona, a zatim, budući da se za potresa cijeli zvonik odvojio od katedrale i nagnuo, a u gornjem dijelu pomak iznosi čak 25 centimetara, cijeli će se zvonik morati u narednim danima rastaviti ciglu po ciglu. Budući da se u blizini katedrale nalaze drugi objekti Sisačke biskupije te stambene zgrade, to je jedini način da se na njima ne pričini nova šteta ili ugroze građani.

Skidanje su izvršili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i djelatnici tvrtke „Zagrebački mamut“ uz podršku tvrtke GME iz Siska.

Voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP-a Grada Zagreba Marko Adamčić koji je vodio radove rekao je da su naknadni potresi dodatno oštetili zvonik zbog čega je operacija bila opasna.

Spuštanje kape zvonika prenosila je Sisačka biskupija na svojoj Facebook stranici.