Budi dio naše mreže
Izbornik

Nastavljeno skidanje kape zvonika sisačke katedrale

Sisak (IKA)

U nedjelju 10. siječnja ujutro nastavljeno je skidanje 14 metara visoke kape zvonika sisačke katedrale, koja teži oko 15 tona.

Kako je izjavio voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP grada Zagreba Marko Adamčić koji vodi radove, planirano je da postupak skidanja kape počne u 11 sati, bez obzira na vremenske prilike.

Važno je da nema jačeg vjetra, ali kiša ili snijeg nam ne smetaju. Upravo obavljamo završne radove priprema, što uključuje vezivanje sajli i dodatnih gurtni za osiguranje, te vezivanje kape zvonika za kransku dizalicu koja će ga spustiti. Jučer smo obavili sve početne pripreme i ne očekujemo dodatne probleme, rekao je Adamčić.

Dodao je da će uz pet zagrebačkih vatrogasaca u operaciji sudjelovati trojica kranista iz tvrtke Mamut, uz podršku sisačkih vatrogasaca.

Budući da je sudjelovao u sličnoj akciji na zagrebačkoj katedrali, rekao je kako je riječ o sličnom postupku, s razlikom što je zagrebačka katedrala dvostruko viša, a toranj je kameni, dok je na sisačkom zvoniku postolje kape drveno. Zbog toga je u Zagrebu korišten eksploziv, a u Sisku je podnožje piljeno.

Oko katedrale je postavljen sigurnosni perimetar, ali izvođači operacije upozoravaju promatrače na nužan oprez, objavila je HINA.

Sisačka biskupija povremeno na svojoj Facebook stranici prenosi radove s mjesta događaja.