Budi dio naše mreže
Izbornik

Uvodna riječ pročelnika Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve prof. dr. Stjepana Balobana

Zagreb (IKA)

Pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve prof. dr. Stjepan Baloban uputio je uvodnu riječ na otvaranju 6. hrvatskog socijalnog tjedna u petak 22. listopada u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu koju prenosimo u cijelosti.

Poštovane i drage sudionice i sudionici Šestog hrvatskog socijalnog tjedna, vi ovdje u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije na Zagrebačkom Ksaveru i vi koji nas pratite u metropolitanskim i (nad)biskupijskim središtima u fizičkom obliku putem platforme ZOOM i vi putem You Tube kanala HKM.

S osobitim zadovoljstvom pozdravljam sve vas, a među vama posebno, zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, apostolskog nuncija u RH nadbiskupa Giorgia Linguu, predsjednika HBK-e nadbiskupa Želimira Puljića i s njim sve biskupe HBK-e, Đakovačko-osječkog nadbiskupa i predsjednika UV Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve mons. Đuru Hranića, a s njim domaćine u HBK-i na čelu sa generalnim tajnikom doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom.

Tijekom ovoga svečanog čina otvaranja Šestog hrvatskog socijalnog tjedna gđa Tihana Semijalac s HKR-a kao voditeljica nastojala je  sve vas pozdraviti. Ako je među vama ostao itko koji je nenamjerno izostavljen ja ga u ime organizatora Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve najsrdačnije pozdravljam. Tu vidim kolege profesore i druge javne djelatnike koji se nalaze među nama ovdje ili su u fizičkom obliku u svojim (nad)biskupijskim sjedištima s nama povezani preko platforme ZOOM.

Nije bilo jednostavno u organizacijskom smislu organizirati ovaj Šesti hrvatski socijalni tjedan. Kada smo u ljetu 2019. godine počeli s organizacijom nismo mislili da ćemo se nakon pola godine naći u pandemiji Covida – 19 i da ćemo održavanje Šestog hrvatskog socijalnog tjedna u normalnom fizičkom obliku u listopadu 2020. godine morati odgoditi za godinu dana.

Programski odbor na čelu sa predsjednikom prof. dr. sc. Gordanom Črpićem, bivšim pročelnikom Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve a sadašnjim profesorom i prorektorom HKS-a , je marljivo i kvalitetno odradio svoj posao.

Organizacijski odbor na čelu sa mr. sc. Zvonimirom Ancićem, medijskim suradnikom Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve imao je puno teži posao jer smo u epidemiološki iznimno teškim vremenima ipak željeli i u fizičkom obliku organizirati susret. Tada je došlo do ideje da se u Zagrebu budu prisutni predstavnici (nad)biskupija, a da se u pojedinim (nad)biskupijama odnosno metropolitanskim središtima organizira fizičko okupljanje koje će s HBK-om biti povezano putem platforme ZOOM.

Moram, ali nadasve želim, zahvaliti se svima koji su pod organizacijskim vidom omogućili ovo događanje, ovdje u sjedištu HBK-e i u (na)biskupijama – moderatorima i tehničarima. Na prvom mjestu je Zvonimir Ancić koji je podnio, zapravo, najveći teret ovakve organizacije Šestog hrvatskog socijalnog tjedna. Zahvaljujem se i tajnici doc. dr. sc. Dubravki Petrović Štefanac koja je u velikom dijelu priprema aktivno sudjelovala u organizaciji, ali ju je spriječila bolest da  u neposrednoj pripravi bude i fizički prisutna i tako doprinese samoj organizaciji.  U takvoj situaciji iznimno vrijedan doprinos dala je Ivona Valjak, djelatnica HKM, kojoj se iskreno zahvaljujem.

Zahvaljujem se HKM, glavnom uredniku dr. Siniši Kovačiću,  i djelatnicima bez kojih ne bismo mogli u ovom obliku organizirati Šesti hrvatski socijalni tjedan. I ovdje se pokazalo da različite ustanove i uredi HBK-e mogu izvrsno surađivati i tako svojim zajedničkim radom pridonositi općem dobru i Crkve i društva u Hrvatskoj.

Puno samo govorio o otežanoj organizaciji ovoga Hrvatskoga socijalnog tjedna. S razlogom jer se epidemiološka situacija u hrvatskoj posljednjih dana pogoršala. To nismo mogli predvidjeti kada smo odlučili organizirati u fizičkom obliku ovaj socijalni tjedan.

Željeli bismo usprkos toga uspješno održati našsocijalni tjedan, zato svima zahvaljujem na tome što ćete se u ovoj zgradi HBK-e pridržavati propisanih epidemioloških mjera, to jest nošenja maski i držanja distance.

U ovoj Uvodnoj riječi sam planirao govoriti o meritumu, to jest o značenju i poruci socijalnog tjedna. Nažalost, konkretna epidemiološka situacija me prisilila govoriti o drugim stvarima.

Ipak, pri kraju  mi dopustite izreći koju riječ o meritumu, to jest o značenju socijalnog tjedna za hrvatsko društvo.

Socijalni tjedan je ušao u povijest Katoličke Crkve kao ustanova pomoću koje Crkva daje svoj doprinos općem dobru naroda, društva i države u kojoj djeluje. Prvi socijalni tjedan je bio u Lyonu 1904. godine. Nakon toga se u različitim zemljama gdje žive katolici organiziraju češće ili rjeđe – uglavnom periodično – socijalni tjedni na kojima se obrađuju aktualne teme i šalje određene poruke za javnost, za društvo u cjelini, za političare…

U Hrvatskoj smo do sada imali četiri HST tridesetih godina 20. stoljeća, to jest do 1940. godine. 71 godinu nakon toga, 2011. godine u mjesecu listopadu (  21. – 23. ), dakle prije 10 godina,  gotovo u isto vrijeme kao i ove godine održan je 5. HST također u ovim prostorijama HBK-e.

Trebalo je proći 10 godina do 6. HST koji se održava u specifičnim okolnostima vremena u kojem živimo. U međuvremenu je bilo vrijednih pokušaja, koji nažalost nisu uspjeli. Ima li za budućnost hrvatskoga naroda, hrvatskoga društva i države Hrvatske važnije teme od teme o kojoj ćemo raspravljati na Šestom hrvatskom socijalnom tjednu: Demografija – iseljavanje – migracije? Većina će se ljudi u Hrvatskoj složiti s time da nema! I tu će stati odnosno upirati će prstom u one „druge“ koji su odgovorni i koji bi trebali promijeniti situaciju! Ti „drugi“ su obično vlade – bilo koja to bila – političari, stranke… Jasno je kao dan da je njihova odgovornost najveća. Ali, možemo li se mi osobno osloboditi vlastite odgovornosti   ukazujući – opravdano – na krivnju onih najodgovornijih? Osobno mislim da ne možemo.

Katolička Crkva prema svojem socijalnom nauku želi dati svoj specifičan doprinos. Hoće li najodgovorniji čimbenici u hrvatskom društvu uzeti u obzir poticaje Crkve koja je u povijesti hrvatskoga naroda bila „orijentir“ i „oslonac“, pokazati će budućnost?

Želio bih da predavanja i rasprave na Šestom hrvatskom socijalnom tjednu uistinu budu poticaj za što bolju  demografsku strategiju sadašnje i budućih vlasti u Hrvatskoj.

Sasvim na kraju: Crkva u Hrvatskoj se slaže s velikom većinom izvrsnih hrvatskih demografa koji  posljednjih desetljeća pozivaju a katkada i prozivaju odgovorne na traženja konkretnih rješenja.

Ovim  Šestim hrvatskim socijalnim tjednom želimo dati svoj doprinos traženju najboljih rješenja za bolju budućnost u kojoj će  Hrvati i hrvatski građani zadovoljni živjeti u domovini Hrvatskoj, i u kojoj ćemo više govoriti o povratnicima nego o iseljenicima.

Zahvaljujem!