Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Biskupsko ređenje subotičkog biskupa Slavka Večerina

Subotica (IKA)

Novi subotički biskup Slavko Večerin zaređen je na spomendan sv. Nikole Tavelića, u subotu 14. studenoga, u subotičkoj prvostolnici – manjoj bazilici sv. Terezije Avilske.

Glavni zareditelj bio je predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i zrenjaninski biskup Ladislav Nemet. Suzareditelji su bili umirovljeni subotički biskup Ivan Pénzes i biskup grkokatoličke Eparhije sv. Nikole u Ruskom Krsturu Djura Džudžar.

Sa zarediteljima i ređenikom euharistiju, među ostalima, suslavili su apostolski nuncij u Beogradu mons. Luciano Suriani, beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar, grkokatolički nadbiskup i metropolit iz Hadjúdoroga Kocsis Fülöp, vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, imenovani riječki nadbiskup i dubrovački apostolski upravitelj Mate Uzinić, srijemski biskup Đuro Gašparović, prizrensko-prištinski biskup Dodë Gjergji, đakovačko-osiječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, umirovljeni kotorski biskup Ilija Janjić, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Krunoslav Novak, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović, generalni vikar Beogradske nadbiskupije mons. Kovačević Aleksandar i generalni vikar Zrenjaninske biskupije mons. Róbert Pastyik.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Katedralni zbor „Albe Vidaković“ pod ravnanjem mag. art. Csabe Paska i Miroslava Stantića, uz pratnju mag. art. Kornelija Vizina na orguljama i Komornog sastava Subotičke filharmonije.

Zbog epidemioloških mjera misa se slavila bez nazočnosti puka.

Životopis biskupa Slavka Večerina

Mons. Slavko Večerin rođen je 6. lipnja 1957. godine u Subotici. Nakon osnovne škole završio je Gimnaziju u Subotici, a kao bogoslov Subotičke biskupije od 1976. do 1983. boravio je u Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, te je ondje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu pohađao filozofsko-teološki studij.

Za svećenika Subotičke biskupije zaređen je 14. kolovoza 1983. Prve dvije godine svećeničke službe djelovao je kao župni vikar u Župi Presvetog Trojstva u Somboru, pa je u ljeto 1985. imenovan upraviteljem župe Sv. Pavla u Baču. Potom je 1991. premješten u Suboticu, gdje je obnašao službu duhovnika u Malom sjemeništu „Paulinum“ i arhivara Biskupskog ordinarijata.

U periodu od 1994. do 2006. vršio je službu tajnika Subotičke biskupije. Župničku službu vršio je u Župi sv. Petra i Pavla u Bajmoku u periodu od 1998. do 2008., a potom od 2011. do 2016. u Župi Marija Majka Crkve u Subotici, te je istodobno bio i rektorom marijanskog svetišta „Bunarić“, a od 2016. župnik je Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Somboru.

Službu generalnog vikara Subotičke biskupije obnaša od 2005. godine, a u dva mandata je bio članom Zbora savjetnika. Članom Liturgijskog vijeća Biskupske konferencije SR Jugoslavije, a potom i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, bio je u periodu od 1999. do 2009. Titulom naslovnog opata akošmonoštorske opatije Blažene Djevice Marije imenovan je 15. veljače 2004., a prelatom Njegove Svetosti 16. siječnja 2006.