Budi dio naše mreže
Izbornik

Varaždin: Proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškog i 10 godina socijalne samoposluge

Varaždin (IKA)

U povodu svetkovine sv. Franje Asiškog te obilježavanja 10. obljetnice početka djelovanja varaždinske Socijalne samoposluge „Kruh sv. Antuna“, varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je misu u srijedu 4. listopada 2023., u franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu.

„Danas želimo promatrati živu sliku Kristovu da bismo mogli bolje i ljepše vidjeti Krista“ poput sv. Franje rekao je biskup Radoš pozivajući se na Zbornu molitvu. „Najljepša Kristova slika je ona na križu na kojem se pokazuje Božja ljubav. Franjo se tako približio raspetom Kristu, da je odsjaj njegova bića bio na Franjinu krilu, rukama, u njegovu životu i pokazivao se kao živi Krist koji hoda i koji nam želi navijestiti Radosnu vijest“, ustvrdio je.

Potom je nastavio tumačiti riječ Božju te govorio o vrednotama koje je sv. Franjo živio. „On ne privlači samo nas, nego svakog čovjeka pa i onog koji mrzi Crkvu. Kad se takvi susretnu s njim, za njih je Franjo simpatičan, veliki svetac, veliki čovjek čija veličina živi u autentičnom življenju evanđelja“, poručio je mons. Radoš.

Čestitao je 10. obljetnicu Socijalne samoposluge „Kruh sv. Antuna“ te je zahvalio što po njihovim rukama varaždinski čovjek u potrebi svakog dana dobije kruh za stol. Zahvalio je i franjevcima u varaždinskom samostanu koji svojim primjerom nastoje živjeti ono što je Franjo naučavao.

Biskup je misu slavio u zajedništvu s predsjednikom Caritasa Varaždinske biskupije mons. Antunom Perčićem, dekanom Istočnovaraždinskog dekanata preč. Stjepanom Najmanom te petnaestoricom svećenika iz dekanata.

Na kraju misnog slavlja gvardijan varaždinskog samostana fra Dragan Grizelj čestitao je svetkovinu sv. Franje braći u samostanu želeći im mir i ustrajnost te im je zahvalio za pastoralnu službu koju vrše u varaždinskom samostanu. Zahvalio je i bolesnoj braći koja po svojoj molitvi, žrtvi i trpljenju pridonose posvećenju Crkve i spasenju svijeta. Zahvalio je i na brižnoj ljubavi onih koji služe bolesnicima. Čestitao je i zahvalio Franjevačkom svjetovnom redu i Franjevačkoj mladeži „jer su franjevcima primjer oduševljenog i radosnog franjevačkog nasljedovanja Isusa Krista“.

Zahvalio je i prijateljima i volonterima Socijalne samoposluge „Kruh sv. Antuna“ za donacije i uloženo vrijeme. „Uz sve poteškoće, oskudicu i nedoumicu, Bog se pobrinuo da smo opstali do sada i da nas je blagoslivljao i pratio. Sveti Franjo se zaista za nas na poseban način brine“, naglasio je fra Dragan.

Zahvalio je i predstavnicima Grada i Županije što prate duhovnu, kulturnu i karitativnu djelatnost franjevaca u Varaždinu. Potom je riječi hvale izrekao i vjernicima koji dolaze u franjevačku crkvu, kao i svima koji sudjeluju i pridonose liturgijskim slavljima te svim franjevačkim dobročiniteljima.

Zahvalu je uputio i župniku i dekanu preč. Stjepanu Najmanu, mons. Perčiću, svećenicima iz dekanata. Zahvalio je i biskupu za pastirsku riječ u homiliji, kao i za pastirsko praćenje i podršku franjevcima i njihovom samostanu. „Obojimo ovaj grad Isusom Kristom. Neka naša ljubav i dobrota pokažu koliko volimo Boga i čovjeka“, poručio je na kraju gvardijan.

Zahvalu je uputio i Zdenko Viljevac, voditelj sekcije Socijalna samoposluga pri Franjevačkom svjetovnom redu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu. Čestitao je 10. obljetnicu svima koji su prepoznali tu inicijativu te iznio podatke koji govore o radu i pomoći Socijalne samoposluge u proteklih 10 godina.