Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatrogasci Karlovačke županije hodočastili u nacionalno svetište sv. Josipa

Karlovac (IKA)

Vatrogasci Karlovačke županije hodočastili su u srijedu 8. svibnja 2024. u Hrvatsko nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu.

Euharistiju je predslavio ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, OFM Conv.

O. Glavnik je u homiliji, tumačeći govor sv. Pavla na Areopagu, kazao kako Pavao ponajprije hvali Atenjane, a onda im govori istinu. „Tako bih i ja danas mogao hvaliti vas – Josipove štovatelje i vatrogasce – kako vas je lijepo vidjeti oko oltara i svetog Josipa. No, važno je kazati i istinu, a to je da je čovjek stvoren za vječnost, odnosno da nakon ovog života dolazi uskrsnuće kojemu je preteča Kristovo uskrsnuće. Stoga nam se svima pitati prihvaćamo li Isusovo i vlastito uskrsnuće kao daljnji smisao svog života jer sve što u životu činimo ako Uskrsa ne bi bilo, bilo bi uzaludno. Život u obiteljima, nastojanja u Crkvi, tehničke intervencije i sve druge aktivnosti, pa i u vatrogastvu, bile bi samo usputna pojava ako nema uskrsnuća“, istaknuo je.

„To je prva točka, a druga je istina. Za Pavla Uskrs i Krist jest istina. I sv. Florijan je zbog Istine platio glavom te postao mučenik, ali zato i danas živi. Njega se spominjemo i uzimamo kao uzor za naše djelovanje jer za istinu valja mrijeti. Tako je u društvenom, političkom i crkvenom životu. Kada nam netko govori laži i obmanjuje nas, onda s takvim ljudima ne želimo biti jer u tome ne vidite smisao života. Stoga sve pozivam da molimo ovdje kao vatrogasci, kao štovatelji sv. Josipa i sv. Florijana. Neka naša večerašnja molitva bude: ‚Gospodine osposobi me da mogu prihvatiti Istinu te da ona u meni stvara raspoloženje koje će donijeti plod tamo gdje živim i djelujem‘ – ne stidimo se živjeti za Istinu“, naglasio je fra Tomislav.

„Kada je apostol Pavao sve to razložio Atenjanima neki su mu kazali da će ga o tome slušati drugi put, ali neki su ipak ostali i prihvatili Krista kojega im je upravo navijestio. Pisac Biblije je zapisao njihova imena jer to nisu neki apstraktni, već konkretni ljudi. Dionizije Aeropagit i žena Damara te drugi s njima. U svakodnevnom životu bitno je zauzimati se i živjeti za Istinu jer sve što smo kroz svoj život učinili nije žetva nego uvijek iznova sijanje. Žeti će oni koji dođu iza nas. Tako i vi, očevi i majke, vaš trud te odgoj djece jest sijanje. Vaša djeca žanju, ali i njih sustiže, da tako kažemo, ista sudbina i oni za nekoga moraju sijati da bi netko drugi žeo. Tako i vatrogasci. Čovjek bi se mogao pitati koji je smisao u pomaganju, u davanju i u mnogim dobrovoljnim satima za koje znamo da nećemo dobiti u financijskom smislu ništa. To je zauzimanje za bližnjega jer tko daje, kaže Evanđelje, taj i prima stostruko jer je dao najvrjednije, svoje vrijeme“ , zaključio je homiliju fra Glavnik.

Na početku slavlja rektor svetišta mons. Antun Sente pozdravio je hodočasnike te objasnio da te srijede, najbliže spomendanu sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, slave misu s vatrogascima i za njih. Pozdravio je prisutne profesionalne i dobrovoljne vatrogasce, predvođene zapovjednikom Goranom Frankovićem i predsjednikom Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Robertom Hranilovićem. Pozvao je prisutne da češće mole za vatrogasce koji „često priskaču u pomoć – ne samo onda kada prijeti vatra, već i neka druga nevolja“.

„Bez vatrogasca naš bi život bio puno teži, a upravo zahvaljujući njihovoj požrtvovnošću u dobrovoljnom darivanju zajednici naš je život ljepši. Stoga je ovo misno slavlje zahvala za brojnu žrtvu koju činite da bi naše društvo osjećalo sigurnost. Danas slavimo i zemaljski rođendan blaženog Alojzija Stepinca. Poznato je da je upravo zagrebački nadbiskup Stepinac želio izgraditi nacionalno svetište svetom Josipu zaštitniku Hrvatske, ali su ga Drugi svjetski rat i poraće u tome spriječili. Stepinčeva ideja ostvarena je pedeset godina kasnije odlukom hrvatskih biskupa i lijepo je da u svetištu zaštitnika Hrvatske možemo slaviti mnoga slavlja“, kazao je na početku misnog slavlja mons. Sente.

Prije mise vatrogasci su održali svoju sjednicu na kojoj su uručili priznanja i nagrade najzaslužnijima, a nakon euharistijskog slavlja nastavili su druženje u Pastoralnom centru.